
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ
- 4 και κάτι φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- 2 αβγά και 2 κρόκοι αβγών
- 4 κουτ. σούπας νερό
- Λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο (και λίγο παραπάνω)
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
- Λίγο αλάτι, πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 2 φλιτζ. τσαγιού μπεσαμέλ
- ½ φλιτζ. τσαγιού τριμ. παρμεζάνα
- ½ κιλό μυζήθρα
- 200 γρ. ζαμπόν
- Σάλτσα ντομάτας
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα φτιάχνω τα λαζάνια (μπορείτε να πάρετε και έτοιμα) αναμειγνύοντας το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και προσθέτοντας στο μπολ τους κρόκους των αβγών, τα δύο ολόκληρα αβγά και το νερό. «Δουλεύω» για αρκετά λεπτά το μείγμα με τα χέρια, ρίχνοντας περισσότερο αλεύρι ή νερό ώστε να γίνει η ζύμη σφιχτή. Έπειτα, την αφήνω σε αλευρωμένο μπολάκι σκεπασμένη με μεμβράνη για μισή και πλέον ώρα. Στη συνέχεια, αν δεν έχετε μηχανή ζυμαρικών, χωρίζετε σε μπαλάκια τη ζύμη και ανοίγετε με πλάστη λεπτό φύλλο, κόβοντας το σε μικρά τετράγωνα 10-15 περίπου εκατοστών (θα σας βγουν αρκετά). Βράζετε λίγα-λίγα τα λαζάνια σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και όταν αυτά ανεβαίνουν στην επιφάνεια τα αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε βρεγμένη πετσετούλα για μη χάσουν την υγρασία τους.
2. Ετοιμάζω μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο σε κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Προσθέτω έπειτα το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια για δύο-τρία περίπου λεπτά (ώσπου να αρχίσει να χρυσίζει). Στη συνέχεια, ρίχνω σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα έως ότου η πήξει η κρέμα. Προσοχή, μην αφήσετε πολύ ώρα τη μπεσαμέλ στη φωτιά γιατί θα σας κολλήσει. Τέλος, προσθέτω τη τριμμένη παρμεζάνα, τη μυζήθρα λιωμένη, αλατοπιπερώνω και αποσύρω από το μάτι ανακατεύοντας συνέχεια.
3. Σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος (το δικό μου είναι σε σχήμα κώνου), και αφού το βουτυρώσω, ρίχνω τη μπεσαμέλ και τα λαζάνια σε στρώσεις, τοποθετώντας ενδιάμεσα τα αλλαντικά που μου αρέσουν (ή και κιμά). Μετά, βάζω το σκεύος σε ταψί με λίγο ζεστό νερό και ψήνω τα λαζάνια για ½ περίπου ώρα ώσπου να πάρουν χρώμα. Λίγο πριν το σερβίρισμα τα περιχύνω με σάλτσα ντομάτας!
Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά
Μερίδες: 6-8
Πηγή:
http://kourdistoportocali.com/post/17332/entypwsiaka-lazania-timpal-italikh-syntagh
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου