Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο…και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς ή άλλο πατέ… Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , αλλαντικά (κυρίως κάποιο σαλάμι) και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και…προκαλεί…εθισμό!
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 310 ml. χλιαρό νερό
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ ζάχαρη
- 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
- 1 χούφτα δεντρολίβανο μαζί με ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπωλάκι το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις μαγιές . Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθούν εντελώς . Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα . Θα δούμε ότι σε λίγο θα αφρίσει οπότε έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά . Τότε ρίχνουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε εκεί τα υγρά . Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη λακάνη ( η ζύμη κολλάει ελαφρά). Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και φυλάμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο . Τότε τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου , τη λαδώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη . Με λαδωμένα χέρια την απλώνουμε και διορθώνουμε την επιφάνεια . Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο , τη ρίγανη και λίγο αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει . Ξεφουρνίζουμε κόβουμε σε κομμάτια και το γεύομαστε αμέσως . Το συνδυάζουμε με ότι αλλαντικό ή τυρί προτιμάμε , με ντοματίνια , ελιές και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας (αυτό τον καιρό το τιμάμε δεόντως με ταραμοσαλάτα)…
Καλή όρεξη!
Πηγή:
http://www.ilialive.gr/lifestyle/item/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου