Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Καμπονάτα, το μπριάμ των Ιταλών



Καμπονάτα, το μπριάμ των Ιταλών


Μια πολύχρωμη σαλάτα με ιδιαίτερη γεύση, που συνοδεύει ευχάριστα κρέας ή ψάρι.

Τι χρειαζόμαστε:


  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κολοκύθια
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 πιπεριές χρωματιστές
  • 1/2 κούπα κουκουνάρι
  • 1/2 κούπα σταφίδα
  • 1 κούπα μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη και 1 κ.σ. (όχι πολύ γεμάτη) ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι



Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε σε κύβους (3χ3) μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές, κρεμύδια. Σωτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια για 3΄5.΄
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και σωτάρουμε τις πιπεριές.
Σε άλλο σκεύος σωτάρουμε τα κρεμύδια, όχι πολύ, και ρίχνουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρη για να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε για 2΄-3΄ και σβήνουμε με λίγο απο το μπαλσάμικο. Το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 4΄-5'.
Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το υπόλοιπο μπαλσάμικο με 1 κ.σ. ζάχαρη έως ότου μείνει κάτι παραπάνω απο ένα σφηνάκι, και περιχύνουμε τα λαχανικά λίγο πρίν τη σερβίρω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να γλιτώσω το μπελά με το σωτάρισμα κάνω το εξής: Σε ένα τάψι απλώνω τα λαχανικά (εκτός απο τα κρεμύδια) ώστε να μην είναι όσο γίνεται το ένα επάνω στο άλλο, περιχύνω με λάδι, ανακατεύω και ψήνω για 10-15΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Τα αφήνω να κρυώνουν όσο ετοιμάζω τα κρεμύδια με τα υπόλοιπα υλικά.
Τρώγεται δροσερή έως παγωμένη. Συνήθως την ετοιμάζω απο την προηγούμενη μέρα και αφήνω μόνο το σιρόπι.
Η συνταγή είναι απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το αποτέλεσμα σίγουρο.



Πηγή:

https://www.sintagespareas.gr/sintages/kamponata-to-mpriam-ton-italon.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου