Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Galette με Γλυκοπατάτες και Καραμελωμένα Κρεμμύδια



Τάρτα με Καραμελωμένο Κρεμμύδι και Γλυκοπατάτες


Έτοιμη σε: 80′
Ποσότητα: 8-10 άτομα


Υλικά

  • για την ζύμη
  • 290 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 gr. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 75 ml. νερό παγωμένο


για την γέμιση

  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 3-4 αποξηραμένα φρούτα (σύκα, χουρμάδες ή βερίκοκα)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
  • 2-3 φύλλα φασκόμηλο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
  • 80 ml. Metaxa ή κονιάκ ή μπράντυ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • Φρέσκια ρίζα κουρκουμά ή σε σκόνη
  • Χοντρό αλάτι




Εκτέλεση βήμα-βήμα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια, την ζάχαρη και το αλάτι.

Με τις παλάμες μας αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν από ψίχουλα ψωμιού ή χρησιμοποιούμε μίξερ με το εξάρτημα του φτερού.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το νερό παγωμένο. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Καλύπτουμε την ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις γλυκοπατάτες. Κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και τα μουσκεύουμε στο Metaxa.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ένα κουταλάκι βούτυρο μαζί με μερικά φύλλα φασκόμηλο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κουρκουμά τριμμένο και σωτάρουμε για 1 λεπτό τις γλυκοπατάτες.

Τις αποσύρουμε και τις κρατάμε ζεστές.

Στο ίδίο τηγάνι προσθέτουμε ένα κουταλάκι βούτυρο ακόμη και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη, τα φρούτα με το Metaxa.

Σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά και μόλις καραμελώσουν τα υγρά αποσύρουμε, έχουμε στο νου μας οτι δεν θέλουμε τα κρεμμύδια πολύ μαγειρεμένα και να έχουν ελάχιστα υγρά.

Πασπαλίζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών με το κόρν φλάουρ, την πάπρικά και επιπλέον αλάτι, στην ισορροπία που μας αρέσει.

Ανοίγουμε την ζύμη με την βοήθεια ενός πλάστη, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό φύλλο 2 εκατοστών και περίπου διαμέτρου 24 εκατοστών.

Στρώνουμε ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης τις γλυκοπατάτες και αφήνουμε κενό περίπου 5-6 εκατοστά εώς τις άκρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια και κλείνουμε την τάρτα και αλείφουμε με το ασπράδι.

Ψήνουμε την galette σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και κατόπιν άλλα 30 περίπου λεπτά στους 175°C.

Σερβίρουμε με κατσικίσια τυριά και αλλαντικά ή την απολαμβάνουμε σκέτη!


Tips:
~ Στην galette ταιριάζει πολύ ένα κάπνιστο αλλαντικό αλλά και το μπρι, τα οποία μπορείτε να τα βάλετε επάνω από τις γλυκοπατάτες.
~ Αν δεν έχετε γλυκοπατάτες χρησιμοποιήστε μήλα.
~ Το φασκόμηλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με δενδρολίβανο και να παραλείψετε τον κουρκουμά.
~ Για την τέλεια galette είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα καλό βούτυρο πλήρες, όχι μαργαρίνη, όχι light προϊόντα.
~ Αν δεν έχετε ξερά φρούτα χρησιμοποιήστε σταφίδες ή αν έχετε τζίντζερ ζαχαρωμένο.
~ Τις πατάτες και τα κρεμμύδια μπορείτε να τα σωτάρετε σε ελαιόλαδο.


Πηγή:

http://www.funkycook.gr/galette-glykopatates-karamelomena-kremmidia/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου