Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τραγανό μιλφέιγ με φράουλες - χίλια φύλλα απόλαυσης

τραγανό μιλφέιγ με φράουλες

Προετοιμασία: 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Τόσο η κρέμα ζαχαροπλαστικής όσο και η σάλτσα φράουλας μπορούν να γίνουν πολύ νωρίτερα -και 2 μέρες πριν και να διατηρηθούν στο ψυγείο. Ανακατέψτε την κρύα κρέμα καλά με το σύρμα ώστε να αποκτήσει ενιαία υφή ξανά πριν την βάλετε στο μιλφέιγ. Oι κομμένες φράουλες και τα φύλλα της σφολιάτας πρέπει να είναι φρέσκα (της ίδιας μέρας). Μέτριας δυσκολίας, πιο σύνθετη συνταγή.
Υλικά (για 10-12 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος)

  • μισό πακέτο  σφολιάτας βουτύρου Χρυσής Ζύμης  δηλ. 1 φύλλο κομμένο σε 3 ίσα μέρη
  • 600 ml κρέμας ζαχαροπλαστικής – 1 δόση (δείτε στο λινκ)
  • 500 γρ. φράουλες (για την γέμιση) πλυμένες
  • 2/3 -1 φλ. άχνη ζάχαρη
  • για την σάλτσα φράουλας
  • 280-300 γρ. φράουλες πλυμένες και κομμένες σε φέτες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λεπτή
  • 2 κ.σ. Cointreau ή μπράντι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα φύλλα σφολιάτας: Τα βγάζετε από το ψυγείο για να έρθουν σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου -αν είναι παγωμένα, θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες.
Στρώνετε ένα χαμηλό ταψί με λαδόχαρτο. Κόβετε το ένα φύλλο της σφολιάτας σε τρία ίσα μέρη και πιέζετε απλώνοντας κάθε κομμάτι (1/3) με τον πλάστη ώστε να λεπτύνει αισθητά (φωτό πάνω δεξιά) και να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος. Τρυπάτε σε πολλά σημεία με ένα πηρούνι για να μην φουσκώσει η ζύμη. Ψήνετε το κάθε φύλλο πρώτα στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά. Ανεβάζετε την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς C, πασπαλίζετε τα φύλλα με μπόλικη άχνη και ξαναψήνετε για 3 λεπτά.
Σημείωση: Βολεύει να ψήσετε πρώτα όλα τα φύλλα στους 200 C και ακολούθως στους 250 C. Προσοχή! Μην υπερβείτε τα 3-3.5 λεπτά στο δεύτερο ψήσιμο, για να μην καεί η ζάχαρη και τα φύλλα μαυρίσουν.


Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τις φράουλες της γέμισης: Όση ώρα ψήνονται τα φύλλα, ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ακολουθώντας τη συνταγή μας και την αφήνετε να κρυώσει.
Πλένετε και κόβετε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια περί το 1 εκατ.


Σημείωση: Εάν βρείτε εξαιρετικά μικρές φράουλες, τις βάζετε ολόκληρες -το αποτέλεσμα θα δείχνει πιο όμορφο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα φράουλας: Βάζετε τις υπόλοιπες φράουλες κομμένες σε φέτες σε κατσαρόλι μαζί με την ζάχαρη και το Cointreau. Τοποθετείτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν πολύ καλά και να λιώσει η ζάχαρη (5-7 λεπτά) χωρίς να βράζουν δυνατά. Οι φράουλες θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μαλακώσουν μέσα στη ζεστή σάλτσα. Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσει το μείγμα και πολτοποιείτε στο μούλτι ή σε μπλέντερ. Εάν θέλετε να έχετε ένα πιο φίνο αποτέλεσμα σουρώνετε την σάλτσα σε μπολ, ανακατεύοντας και πιέζοντας με κουτάλι πάνω στο τρυπητό/σουρωτήρι ώστε να περάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολτού. Μπορείτε βέβαια να παραβλέψετε αυτή την διακασία και κρατήσετε πιο ρουστίκ τη σάλτσα ως έχει.
μιλφέιγ
Ολοκληρώνετε το μιλφέιγ: Με ένα καλό μαχαίρι τριμάρετε τις άκρες και κόβετε στο επιθυμητό σχήμα και τα τρία φύλλα στο ίδιο μέγεθος, βάζοντάς τα ανά δυο το ένα πάνω στο άλλο και δημιουργώντας είτε ένα μεγαλύτερο παραλληλόγραμο μιλφέιγ ή δύο μακρόστενα.
τραγανό μιλφέιγ με φράουλες -σάλτσα φράουλας
Τοποθετείτε το ένα φύλλο-βάση σε δίσκο/πιατέλα σερβιρίσματος και με σπάτουλα ή κορνέ (για ευκολία και πιο τυποποιημένο αποτέλεσμα) απλώνετε πάνω του πρώτα την μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής και βάζετε από πάνω τις μισές φράουλες. Συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τις υπόλοιπες φράουλες. Σε αυτό το σημείο ρίχνετε κατά διαστήματα με κουτάλι (για να το ελέγχετε) μέρος από την σάλτσα φράουλας, αφήνοντας να τρέξει στα πλαϊνά του μιλφέιγ. Κλείνετε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας, αφού εκτός δίσκου πασπαλίσετε την επιφάνειά του με μπόλικη άχνη.

Για τα μικρά μιλφέιγ: Ακολουθείτε ακριβώς την ίδια διαδικασία παρασκευής, με τη μόνη διαφορά ότι κόβετε τα φύλλα της σφολιάτας σε μερίδες. Τα φύλλα κόβονται πολύ εύκολα οπότε μην φοβάστε μήπως τα χαλάσετε.
μιλφέιγ με κρέμα και φράουλες
Σερβίρισμα: Είτε σε ατομικές μερίδες είτε ολόκληρο, το μιλφέιγ πρέπει να φαγωθεί φρέσκο γιατί μετά το φύλλο απορροφάει υγρασία και μαλακώνει. Φυσικά κανείς δεν θα πει όχι και την επόμενη μέρα, αλλά δεν είναι το ίδιο. Βάλτε σάλτσα στη βάση του πιάτου και ακουμπήστε πάνω της ή δίπλα το κομμένο κομμάτι.






Πηγή:

http://www.pandespani.com/syntages/mille-feuille-me-krema-kai-fraoules/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου