Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ukha: Η ρωσική «κακαβιά»



Πηγή: Lori / Legion Media


Το ψάρεμα είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά η αγάπη των Ρώσων για το σπορ βρίσκεται στα όρια της εμμονής. Αρκεί να πάει κάποιος μια τυπική χειμωνιάτικη ημέρα σε οποιαδήποτε παγωμένη λίμνη της Μόσχας, και θα δει άνδρες να κάθονται δίπλα σε τρύπες στον πάγο, αγνοώντας τον τσουχτερό αέρα και τις θερμοκρασίες που φθάνουν στους -20 βαθμούς Κελσίου, να περιμένουν υπομονετικά, πότε θα αρχίσει να τινάζεται το καλάμι τους από το τσίμπημα του ψαριού.

Το καλοκαίρι, το ψάρεμα απογειώνεται, με εκατομμύρια Ρώσους να πραγματοποιούν τελετουργικό προσκύνημα στο αγαπημένο σημείο που ψαρεύουν, το οποίο μπορεί να είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι ή στην άλλη άκρη της χώρας, μετά από μια μεγάλη διαδρομή.

Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να αφήνουν δυσαρεστημένες πολλές συζύγους, ωστόσο αυτό το χόμπι έχει δημιουργήσει μερικές καταπληκτικές ψαρόσουπες, μεταξύ αυτών την πιο γνωστή και την πιο νόστιμη, την ukha.

Η πραγματική ukha πρέπει να γίνεται σε φωτιά δίπλα στο ποτάμι, και φυσικά με ολόφρεσκο ψάρι. Ωστόσο, παρά τα όσα λένε οι ψαράδες, εάν η σχέση σας με το ποτάμι είναι απλά να διασχίζετε τις γέφυρες με το αυτοκίνητό σας, πηγαίνοντας στη δουλειά, μην ανησυχείτε, γιατί η σούπα αυτή παρασκευάζεται το ίδιο καλά και στην κουζίνα σας.

Η ομορφιά με αυτή τη σούπα είναι ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια δύσκολη συνταγή για να την φτιάξετε, διότι «πάει με όλα» κι ενθαρρύνει απόλυτα τον πειραματισμό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εάν χρησιμοποιήσετε λιγότερες πατάτες και περισσότερο φρέσκο κρεμμύδι ή το αντίθετο. Σκεφτείτε τι πάει καλύτερα, η πέστροφα ή ο σολομός; Και ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα. Τελικά, θα φτιάξετε αυτό που σας πάει. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για «τριπλή» ukha, και την ονομάζουμε έτσι γιατί χρησιμοποιούνται πολλά είδη ψαριών.

Υλικά:


  • 6 ποτήρια νερό 
  • 1 κιλό ψάρια γλυκού νερού, μικρά και σε ποικιλία εάν είναι δυνατόν, καθαρισμένα πολύ καλά. 
  • 1 κιλό φιλέτο σολομού, καθαρισμένο 
  • 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 
  • 1 κοτσάνι σέλινο με φύλοo 5/8 του φλιτζανιού βότκα 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 3 φρέσκιες πατάτες 
  • 1/3 κυπελάκι πιπέρι 
  • 2 καρότα καθαρισμένα 
  • 1 δαύκο, είδος καρότου, με σκούρα ρίζα 
  • 1 ματσάκι μυρωδικά (μαϊντανό, θυμάρι, και φύλλα δάφνης, δεμένα με σκοινί) 
  • 5 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
  • 1 φύλο δάφνης 
  • αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας


Οδηγίες:

Τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, τα μικρά ψάρια, καρότα, σέλινο, πράσο, το κρεμμύδι και το μπουκέτο των μυρωδικών, και αφαιρείτε τον αφρό με τηνπρώτη βράση του νερού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζωμό σε λεπτό κόσκινο και αφήνουμε στην άκρη τα στερεά.
Ξαναζεσταίνουμε τον ζωμό τοποθετώντας πατάτες και καρότα, ενώ μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουντα λαχανικά.
Σουρώνουμε για άλλη μια φορά το ζωμό σε ένα καθαρό δοχείο, βγάζοντας τα στερεά.
Ξεπλένουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριών σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν καλά για περίπου5 λεπτά. Σημειώνεται ότι ενώ η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί σολομό, καιδιάφορα ψάρια του γλυκού νερού μπορεί επίσης να γίνει με παραλλαγές, όπως ο ξύρρυγχο, η πέστροφα, μπακαλιάρο και κυπρίνο. Δοκιμάζουμε ρυθμίζοντας τα καρυκεύματα και κόβουμε τις πατάτες σε επιπλέον σφήνες.
Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.
Προσθέτουμε τη βότκα λίγα λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά.
Βάζουμε στα μπόλ τα καρότα μερικές πατάτες και καρότα σε κύβους που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Πασπαλίζουμε με κρεμμυδάκια και σερβίρουμε!

Πηγή:

http://gr.rbth.com/arts/2013/03/09/ukha_i_rosiki_kakabia_20639

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου