Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μελιτζάνες γεμιστές


Η μελιτζάνα, αυτός ο διατροφικός θησαυρός του Καυκάσου, έχει εισβάλλει στη ρωσική κουζίνα με χίλιες δυο συνταγές. Ωστόσο, οι γεμιστές μελιτζάνες με καρύδια και κόλιαντρο, γαρνιρισμένες με σπόρους φρέσκου ροδιού, συνιστούν το κορυφαίο ορεκτικό σε ένα ευωδιαστό φθινοπωρινό δείπνο.

Ήθελα να φτιάξω ένα λαμπερό πιάτο που θα μπορούσε να γίνει γρήγορα. Οι μελιτζάνες με έσωσαν! Αυτό το πικάντικο φθινοπωρινό ζαρζαβατικό είναι ένα θησαυρός που προηγείται του σούσι κάμποσους αιώνες. Εντάχθηκε στη ρωσική κουζίνα προερχόμενο από τον Καύκασο, όπου εκεί η μελιτζάνα συνιστά μια ιδιαίτερη τροφή. Σκέφτηκα σοβαρά να φτιάξω «χαβιάρι μελιτζάνας» έτσι για να την σπάσω στον Τζέσους. Αυτό το ευχάριστο ριφ για ρατατούιγ συνδυάζει ψητή μελιτζάνα, ντομάτα, κρεμμύδι. Τα ώριμα ρόδια της αγοράς, όμως, μου έδωσαν μια διαφορετική ιδέα: Γεωργιανές γεμιστές μελιτζάνες με καρύδια και κόλιαντρο, γαρνιρισμένες με σπόρους φρέσκου ροδιού. Ψητές ή σοταρισμένες μελιτζάνες γεμιστές με μια αψιά μείγμα από καρύδια, κόλιαντρο, λεμόνι, κρεμμύδι, και σιρόπι ροδιού. Προσθήκη από πλιγούρι είναι μια απόκλιση από την παραδοσιακή συνταγή, αλλά συνιστάται, δεδομένου ότι κρατάει σφικτή τη γέμιση. Ο συνδυασμός των φωτεινών χρωμάτων του νότου με τις μοσχοβολιστές γεύσεις του φθινοπώρου ήταν μια τέλεια ιδέα !

Ή τουλάχιστον, νομίζω ότι ήταν. Την επόμενη φορά, θα κάνω μόνο μελιτζάνες, και μείνω σπίτι για να παρακολουθήσω το βραδινό σόου του Ούργκαντ μόνη μου.

Υλικά:

6 μικρές, σφικτές μελιτζάνες, 1 φλιτζάνι καρύδια
1 ματσάκι κόλιαντρο, 4 κουταλιές σούπας
φρέσκο ​​εστραγκόνv ⅓ φλιτζανιού, φρέσκο ​​μαϊντανό
4 σκελίδες σκόρδο, 4 κουταλιές σούπας
φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, 2 κουταλάκια του γλυκού
φρέσκο ​​ξύσμα λεμονιού, 4 κουταλιές σιρόπι ροδιού
1/2 φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
⅔ του φλιτζανιού μαγειρεμένο πλιγούρι (⅓ του φλιτζανιού άψητο)
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του αλάτι, ⅓ του φλιτζανιού του τσαγιού, ελαιόλαδο

Γαρνιτούρα:


  • ½ φλιτζάνι φρέσκους σπόρους ροδιού
  • Κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο
  • κρεμμύδια

Οδηγίες: 

1. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι με την εσωτερική τους πλευρά προς τα κάτω για να στραγγίξουν και τις αφήνουμε για 45-75 λεπτά.
2. Βάζουμε ⅓ του φλιτζανιού πλιγούρι και ⅓ του φλιτζανιού νερό σε μια μικρή κατσαρόλα με καπάκι και το βράζουμε για 10 λεπτά. Το αφήνουμε σκεπασμένο για επιπλέον 15 λεπτά στον ατμό.
3. Ανακατεύουμε τα καρύδια, τον κόλιαντρο, το εστραγκόν, το ξύσμα λεμονιού, το σιρόπι ροδιού και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ εξοπλισμένο με μια λεπίδα χάλυβα για 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ένα μίγμα. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ.
4. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, το μαγειρεμένο πλιγούρι, σουμάκ, πάπρικα, και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε και ρυθμίστε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τη γεύση σας, εάν θέλετε επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
5. Στεγνώνουμε τις μελιτζάνες με ένα χαρτί κουζίνας, και τις τοποθετούμε στη συνέχεια σε ένα μη μεταλλικό πιάτο, τις καλύπτουμε με χαρτί και τις βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 90 δευτερόλεπτα.
6. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες με το εσωτερικό τους προς τα κάτω και σοτάρουμε για δέκα λεπτά. Τις αφήνουμε κατόπιν σε απορροφητικό χαρτί για να κρυώσουν.
7. Στη συνέχεια με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι και ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε την ψίχα από τη μέση της σοταρισμένης μελιτζάνας αφήνοντας όμως λίγη από την ψίχα περιμετρικά.
8. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μια πιατέλα και τις γεμίζουμε με το μείγμα με το καρύδι, Καλύπτουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
9. Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού, κόλιαντρο, και κρεμμυδάκια λίγο πριν το σερβίρισμα.

Πηγή:

http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2013/09/28/melitzane_gemiste_25281

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου