Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΛΜΙΕΝΙ, ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΡΑΒΙΟΛΙ



ρωσικά-ραβιόλι-πελμιένι


Οι περισσότεροι συνδέουν τα πελμιένι με τη Σιβηρία και σε πολλές συνταγές και αναφορές αποκαλούνται “τα ραβιόλια της Σιβηρίας”.
Είναι πιθανόν να προέρχονται από τη Σιβηρία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι αποτελούν έναν τρόπο διατήρησης του κρέατος και αποθήκευσής του
εξαλείφοντας την ανάγκη διατροφής ζώων κατά τη διάρκεια των μακριών χειμώνων.
Ωστόσο, το ζυμαρικό αυτό έγινε πολύ δημοφιλές σε όλη τη Ρωσία, ενώ παρόμοια πιάτα συναντώνται και σε άλλες κουζίνες.

Η ρωσική εκδοχή παραδοσιακά γίνεται από αλεύρι, γάλα, ένα αυγό και το αλάτι.
Η ζύμη απλώνεται αρκετά λεπτή και κομμένη σε κύκλους με διάμετρο δύο εκατοστά περίπου.
Η γέμιση είναι συνήθως ένα μείγμα από χοιρινό κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Τα υλικά μας

Για την ζύμη


  • 2 κούπες (500ml) αλεύρι
  • 1 κούπα (250ml) ζεστό γάλα ή βρασμένο νερό
  • 3 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κ.σ.λάδι
  • 1 κ.γ.ζάχαρη (προαιρετικά)


Για την γέμιση


  • 250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμάς
  • 250 γραμ. χοιρινό κιμάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα (125ml) ζωμός κρέατος
  • αλάτι και πιπέρι 


Επιχείριση πελμιένι

1. Η ετοιμασία της γέμισης είναι το εύκολο μέρος της συνταγής.
Καλό είναι να έχουμε ήδη φροντίσει ο κιμάς μας να είναι διπλοαλεσμένος.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
Για να γίνει ο κιμάς περισσότερο τρυφερός και ζουμερός, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα
ή λίγο ζωμό κρέατος. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
2. Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μια λεία και καθαρή επιφάνεια.
Προσθέτουμε το μίγμα των υγρών στο αλεύρι σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, μέχρι να απορροφηθεί κάθε φορά.
Μετά από λίγο το αλεύρι έχει υγρανθεί. Σταδιακά προσθέτουμε όλο το υγρό σε μικρές ποσότητες και πλάθουμε
με δύναμη κάθε φορά.
Η ζύμη μπορεί να μας φαίνεται λασπώδης αμέσως μετά από την προσθήκη του υγρού, αλλά μετά το έντονο πλάσιμο για ένα λεπτό,
παρατηρούμε ότι έχει απορροφήσει όλη την υγρασία και ότι χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερο υγρό.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υγρό μέχρι η ζύμη μας να έχει πλαστεί καλά και να είναι λεία, αρκετά μαλακή και
το κυριότερο ελαστική.
3. Κάνουμε την ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά περίπου.
4 Για να φτιάξουμε τα Pelmeni, χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια, κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3χιλ. περίπου,
σχεδόν ημιδιαφανές. Μ’ένα στρογγυλό κουμ-πατ διαμέτρου 2 εκατ.σχηματίζουμε ζυμαρένια φυλλαράκια, τα οποία γεμίζουμε με μια κ.σ. από τη γέμιση, τα διπλώνουμε σε ημικύκλιο και τα κλείνουμε καλά πιέζοντας στις άκρες. Αν χρειαστεί βρέχουμε με λίγο νερό.
Τέλος τσιμπούμε τα δύο άκρα και τα ενώνουμε μεταξύ τους.
Καθώς φτιάχνουμε τα πελμιένι, τα τοποθετούμε σε αλευρομένο σκεύος και φροντίζουμε να τα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Σ’ αυτήν τη φάση, εάν θεωρήσουμε ότι φτιάξαμε πολλά, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να μείνουν για αρκετό καιρό.
5. Για να μαγειρευτούν τα πελμιένι, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ή ζωμό (για καλύτερη γεύση) που βράζει.
Είναι έτοιμα όταν επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού (περίπου σε 20 λεπτά). Αποσύρουμε τα πελμιένι Pelmeni με μια τρυπητή κουτάλα.

Τρόπος σερβιρίσματος

Σερβίρουμε τα πελμιένι ζεστά περιχύνοντάς με βούτυρο, χυμό λεμονιού, ξίδι ή σμετάνα (ξυνή κρέμα γάλακτος) που τα παρουσιάζουμε σε ξεχωριστά πιάτα σαν γαρνιτούρα.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μια μικρή σαλάτα από ντομάτες και αγγούρια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια με ξινή κρέμα (σμετάνα) δίνοντας χρώμα στο πιάτο μας και δημιουργώντας μια δροσιστική έκρηξη βιταμινών.

 Καλή όρεξη!

Πηγή:

http://www.myrussiancuisine.com/%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου