
Αναζητώντας λοιπόν, μέσα από το σοβιετικό βιβλίο συνταγών την κατάλληλα για την περίσταση σαλάτα που ονομάζεται βέσνα (άνοιξη), αναρωτιέμαι γιατί άραγε μια σαλάτα με βραστά καρότα, πατάτες, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη άχνη πήρε το όνομα της άνοιξης;
Κάτι μου λέει όμως, πως δεν θα πάρω σύντομα μια ακριβή απάντηση. Κι αυτό γιατί πολλά σοβιετικά πιάτα είχαν απίστευτα ευφάνταστα ονόματα όπως: σαλάτα «στολίντσνι» (της πρωτεύουσας), ψωμί "μοσκόβσκι" (μοσχοβίτικο), γλυκό «γκοροντσκάγια» (της πόλης) και πολλά άλλα.
Και το ωραίο είναι ότι όλα αυτά δεν έχουν και πολύ σχέση με τις ονομασίες τους, γιατί η σαλάτα «στολίτσνι» για παράδειγμα είναι πάνω κάτω η γνωστή μας ρωσική σαλάτα.
Ως συνήθως, για τέτοιου είδους γρίφους απευθύνομαι στη γιαγιά μου.
«Δεν έχω καμία ιδέα – μου απαντά – πώς επιλέχθηκαν τέτοια ονόματα... Ίσως επειδή δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλομορφία πιάτων και αυτός ήταν ένας τρόπος για να εμπλουτίζουν την κουζίνα. Για παράδειγμα η περίφημη πάστα «καρτόσκα» (πατάτα), νομίζω ότι πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι μοιάζει με άπλυτη πατάτα».
«Μερικές παλιές ονομασίες παρέμειναν ίδιες, όπως οι κοτλέτες αλά ποζάρσκι [από το όνομα του πρίγκηπα Ντμίτρι Ποζάρσκι), άλλες μεταγράφηκαν από ξένες λέξεις - όπως εκλέρ ή κέικ Ναπολέων, ενώ οι συνταγές από τις Δημοκρατίες διατήρησαν τα αρχικά τους ονόματα όπως «χάρτσο» ή «πλοφ». Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε ότι όλες οι Δημοκρατίες ήταν ίσες.
«Αλλά όταν έβγαινε ένα καινούργιο πιάτο, τότε δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες ονοματοδοσίας. Οι νονοί μάλλον φοβούνταν μήπως χρησιμοποιήσουν λάθος λέξη, οπότε έδιναν ένα απλό και ασφαλές όνομα.
«Όταν για παράδειγμα γινόταν ο αγώνας κατά του «κοσμοπολιτισμού» εξαφανίστηκαν οι ξένες λέξεις: το γαλλικό ψωμί μετονομάστηκε σε «ψωμί της πόλης», και η εβραϊκή χαλά σε «πλετιόνκα» (στριφτό)».
Συμπέρασμα: Η φαντασία στην υπηρεσία της ονομασίας των συνταγών και των πιάτων! Μπορώ ακόμη να φανταστώ και μια σοβιετική αφίσα με τη σαλάτα βέσνα. Ίσως για την εν λόγω σαλάτα να ήταν το πράσινο χρώμα του μαρουλιού, που ενέπνευσε το όνομά της!
Κοτλέτες αλά ποζάρσκι
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1 kg
- 100 γραμμάρια λευκό ψωμί
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- Βούτυρο 4-5 κουταλιές σούπας
Αφαιρούμε την πέτσα από την κότα, την ξεψαχνίζουμε και είτε κόβουμε πολύ-πολύ ψιλό το κρέας της είτε το βάζουμε στο multi. Προσθέτουμε το ψωμί, το οποίο έχουμε μουσκέψει στο γάλα και ελαφρά στραγγίσει, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το βούτυρο και δουλεύουμε ξανά το μίγμα για να γίνει ομοιόμορφο ή το ξαναπερνούμε από το multi. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και πάλι ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα, πρέπει να είναι σφικτό, έτσι ώστε με αυτό να πλάσουμε τις κοτλέτες. Τις τηγανίζουμε σε βούτυρο για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε σε ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, ή τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά.. Το καλύτερο συνοδευτικό είναι λαχανικά: μπιζέλια, φασόλια, κουνουπίδι ή ψητές πατάτες.
Σαλάτα βέσνα (άνοιξη)
Για τη σαλάτα
- 100 γραμμάρια μαρούλι
- 2 αυγά, βραστά
- 2 αγγούρια
- 1 μάτσο ραπανάκια
- 1 βραστό καρότο
- 2-3 βραστές πατάτες
- 2 ντομάτες
- 50 gr φρέσκα κρεμμυδάκια
Για το ντρέσινγκ
Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε το μαρούλι, και το βάζουμε σε ένα μπολ σαλάτας. Γύρω από το μαρούλι, τοποθετούμε φέτες καρότα, ντομάτες, πατάτες, ραπανάκια, αγγούρια και τα κρεμμυδάκια. Στο κέντρο, τοποθετούμε φέτες βραστά αυγά. Αλατίζουμε ελαφρά.
Για να κάνoυμε το ντρέσινγκ της σαλάτας, χτυπάμε την ξινή κρέμα, το ξύδι και τη ζάχαρη. Σερβίρουμε το ντρέσινγκ χωριστά.
Καλή όρεξη!
Πηγή:
http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2015/03/21/kotlete_ala_pozarski_me_salata_besna_anoiksi_36049
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου