
Η Okroshka συνδυάζει φρέσκα λαχανικά με κρέας και αυγά σε μια σούπα αναζωογονητική και χορταστική. Οι παραδοσιακές συνταγές ποικίλουν στον κατάλογο των συστατικών, γεγονός που πιστεύω ότι υπογραμμίζει την προέλευση της σούπας με το γνωστό ρητό: «πάρε ό,τι έχει απομείνει στο κελάρι και ανακάτεψέ τα όλα μαζί». Ανάλογα με τις περιοχές τα βασικά υλικά διαφοροποιούνται, καθώς άλλοι χρησιμοποιούν γλώσσα και λουκάνικα και άλλοι καπνιστά ψάρια ή ζαμπόν.΄ Πάντως όλες οι εκδοχές περιλαμβάνουν φρέσκα αγγούρια, κρεμμυδάκια, άνηθο, ραπανάκια και βραστά αυγά. Στην νηστίσιμη Okroshka χρησιμοποιούνται φρούτα όπως μήλα και κεράσια. Μερικές συνταγές προτείνουν ζεματισμένες με βραστό νερό πρώιμες πατάτες, αλλά προτιμώ να τις αποφύγω, γιατί δίνουν τη σούπα μια αμυλούχα αίσθηση και γεύση που μάλλον απομακρύνει από τον επιτυχημένο συνδυασμός της μαλακής και τραγανής ταυτόχρονα υφής της σούπας.
Υλικά:
- 1 λίτρο κεφίρ, επιλέξτε περιεκτικότητα σε λιπαρά σύμφωνα με τις ανάγκες σας
- 1 φλιτζάνι κρύο νερό
- 300 γραμμάρια κρέας ή ψάρι, κομμένο σε κύβους
- 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ξεσποριασμένο, κομμένο σε κύβους
- 6 ραπανάκια, κομμένα σε κύβους
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα σε φέτες
- ½ φλιτζάνι άνηθο
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι Αλάτι
- 2 κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν
- 2 βραστά αυγά
Προετοιμασία:
1. Βράστε σε αλατισμένο νερό τα αυγά για περίπου 17 λεπτά, κατόπιν βυθίστε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 7 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να χωρίσει τα ασπράδια και τους κρόκους, αλλά και να διατηρήσει ένα διαυγές κίτρινο χρώμα ο κρόκος. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα αυγά, ξεχωρίζοντας τον κρόκο από το λευκό. Τεμαχίστε τα ασπράδια κι αφήστε τα στην άκρη.
2. Τοποθετήστε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε μόνον έναν εάν ανησυχείτε για τη χοληστερίνη, και προσθέστε τη μουστάρδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε τα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα κολλώδες.
3. Μετά χρησιμοποιώντας σύρμα για χτύπημα ρίχνουμε από πάνω σιγά-σιγά το κεφίρ και το νερό κοιτώντας να μην κόψει το μίγμα..
4. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις παραδοσιακές συνταγές για okroshka σε αυτό το σημείο προσθέτουν μια μεγάλη κουταλιά ξινή κρέμα. Επειδή όμως εγώ προσπαθώ να μειώνω τις θερμίδες και το λίπος στο ελάχιστο, παραλείπω αυτό το βήμα και διαπιστώνων ότι η σούπα δεν χάνει και πολλά . Πάντως η ξινή κρέμα αυξάνει το πάχος της σούπας και δίνει μια υπέροχη γεύση και μια κρεμώδη υφή. Μπορείτε επίσης να την αντικαταστήσετε με ελληνικό γιαούρτι, το οποίο δίνει επίσης την κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση, χωρίς πολλές θερμίδες.
5. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα
Παραλλαγές:
Το ωραίο με την okroshka είναι πως τίποτα δεν είναι γραμμένο πάνω στις «πλάκες του Μωυσή». Έχω δει τουλάχιστον είκοσι διαφορετικές συνταγές, χρησιμοποιώντας ως βάση είτε το Kvass είτε το κεφίρ. Σας ενθαρρύνω να πειραματιστείτε με τις αγαπημένες γεύσεις σας και να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή.
Πολωνέζικα: μαγειρεμένη γλώσσα, καθαρισμένα μπιζέλια και τεύτλα με φρέσκα αγγούρια, κρεμμυδάκια, ραπανάκια και τον άνηθο. Γαρνίρετε με cornishon.
Ισπανικά: ανακατέψτε το ζαμπόν ή λουκάνικο chorizo με πιπεριές κόκκινες, σπαράγγια και μήλα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένη σποριασμένη ντομάτα και βασιλικό.
Βαλτικής: συνδυάστε γαρίδες, καπνιστό σολομό και άλλες μπουκιές καπνιστά ψάρια με νεροκάρδαμο, οξαλίδα και κοκκινιστά πράσα, καλυμμένα με φρέσκο χυμό λεμονιού, ξινή κρέμα, και πολύ άνηθο
Αλά Ελληνικά: εξαλείψτε το ασπράδι του αυγού, αντικαθιστώντας ένα dollop της αντικαταστήστε το με κρεμώδες ελληνικό γιαούρτι, σκόρδο, ένα φλιτζάνι χυμό λεμονιού και μία κουταλιά ελαιόλαδο.
Μαγευτικό Φρουτώδες: αναμίξτε φρέσκες φράουλες, κεράσια, ροδάκινα και μούρα με τα αγγούρια και λίγο χυμί λάιμ. Αναπληρώστε τον άνηθο με κάμποσο ψιλοκομμένο δυόσμο και εστραγκόν!
Καλή όρεξη!
Πηγή:
http://gr.rbth.com/articles/2012/06/08/okroskamia_eykoli_rosiki_klasiki_soypa_15179
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου