Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μπορς, η διάσημη σούπα από παντζάρια



Η σούπα μπορς με βάση τα τεύτλα έχει πολλές παραλλαγές, καθώς είναι παραδοσιακό πιάτο. Είναι πολύ δημοφιλής σε πολλούς λαούς της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Για παράδειγμα, αποτελεί κομμάτι της εθνικής κουζίνας σε Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία, Λευκορωσία,Ρουμανία, Μολδαβία και Λιθουανία.

Οι διαφορές της ουκρανικής από τη ρωσική μπορς συνίσταται στα εξής:

1. Συνήθως στα συστατικά της ρωσικής μπορς δεν περιέχεται πατάτα, αν και συνιστάται ολόκληρη ή σε φέτες με φρέσκια ντομάτα.

2. Υποχρεωτικό υλικό στην ουκρανική μπορς είναι, φυσικά, το Salo (λίπος χωρίς πέτσα), ενώ η ρωσική συνταγή δεν το περιέχει.

3. Η ρωσική συνταγή περιέχει τη μισή ποσότητα του λάχανου, αλλά έχει περισσότερα καρότα, τα οποία στην ουκρανική μπορς είτε δεν τα βάζουν καθόλου, (αναφέρεται απλά ο ασαφής όρος "λαχανικό με βρώσιμη ρίζα») ή τα προσθέτουν ολόκληρα και στη συνέχεια τα αφαιρούν.

4. Στη ρωσική μπορς δεν χρησιμοποιείται καθόλου αλεύρι.


Για το ζωμό κρέατος:


  • 1 κιλό πλευρά μοσχαριού
  • 1 κιλό κόκαλα από κοτόπουλο και βοδινό κρέας
  • 3 καρότα
  • 3 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • δάφνη και μπαχάρι ανάλογα με το γούστο σας
  • αρωματικά βότανα ανάλογα με το γούστο σας 
  •  αλάτι 


Για τη σούπα:


  •  6-7 παντζάρια 
  • 1/2 άσπρο λάχανο 
  • 2 κρεμμύδια 
  • 1 μεγάλο καρότο 
  • 6-7 πατάτες 
  • χυμός λεμονιού 
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο 
  • ηλιέλαιο 
  • αλάτι


Πηγή:

http://gr.rbth.com/multimedia/video/2013/04/20/mpor_i_diasimi_soypa_apo_pantzaria_21705

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου