
Γενιές και γενιές Ρώσων έχουν μεγαλώσει με βαρένικι. Και αυτό γιατί μπορούν κάλλιστα να καταναλωθούν ως επιδόρπιο, πρωινό ή και ως μεσημεριανό γεύμα. Ζεστά, μετρήσιμα (μπορεί κανείς να φάει 3, 6 ή και 15 κομμάτια), σερβίρονται με την περίφημη ξινή κρέμα γάλακτος, και για τα μικρά παιδιά, φτιάχνονται ακόμη και χωρίς γέμιση ή και το αντίστροφο.
Η πιο δημοφιλής εκδοχή των βαρένικι είναι τα γεμιστά με κεράσι. Σερβίρονται συνήθως ως επιδόρπιο με ξινή κρέμα και λίγο ζάχαρη άχνη. Δεν είναι πολύ γλυκά, αλλά είναι πολύ χορταστικά και με μια τόσο πλούσια στη γεύση, που θεωρούνται, το τέλειο πρωινό.
Στις μέρες μας οι περισσότεροι τα αγοράζουν έτοιμα, κατεψυγμένα. Παραδοσιακά όμως, στις μακριές νύχτες του χειμώνα, οι γυναίκες του σπιτιού έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ πολλές παρτίδες βαρένικι για όλη την οικογένεια. Είναι αλήθεια ότι απαιτείται κάποιος χρόνος για την προετοιμασία. Πρώτα ανοίγουμε τη ζύμη, μέχρι να γίνει αρκετά λεπτή. Στη συνέχεια, πρέπει να γεμίσουμε το κάθε βαρένικι χωριστά και να το τυλίξουμε. Μπελαλίδικο, αλλά αξίζει τον κόπο, και εκτός αυτού είναι ένας εξαίσιος τρόπος για να περάσουμε μια σκοτεινή κρύα νύχτα με καλή παρέα, κουβεντούλα, γέλια και τυλίγματα.
Με μερικές καλές φίλες και με μουσική η προετοιμασία των βαρένικι γίνεται μια απολαυστική διασκέδαση. Κι αν κάνετε πολλά, βάλτε στην κατάψυξη όσα περισσέψουν. Έτσι, θα έχετε έτοιμο φαγητό όποτε θελήσετε, αφού τα βαρένικι θέλουν το πολύ 10-15 λεπτά για να βράσουν.
Και για να είμαι ειλικρινής, ακόμα σήμερα που έχουμε εμπλουτίσει τόσο πολύ την κουζίνα μας με περίτεχνα γεύματα από διάφορα noodles σπρίνγκ ρολς μέχρι μοσχαράκι μπουργκινιόν – τα οποία λατρεύω- νοσταλγώ πάντα τα «ταπεινά», πεντανόστιμα, χειροποίητα βαρένικι.
Ζύμη (για κάθε είδους γέμιση)
- 1 αυγό
- 1/5-2 ποτήρια αλεύρι σίτου (αναλόγως και με το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε)
- ½ ποτήρι νερό ή ξινόγαλα ή κεφίρ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1. Ανακατεύουμε το ξινόγαλα, το αυγό και το αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια ζύμη τόσο σφιχτή, ώστε να ανοίγεται σε φύλλο. Φτιάχνουμε μια μπάλα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μια πλαστική σακούλα για 15-30 λεπτά.
2. Ανοίγουμε φύλλο, πάχους 2 περίπου χιλιοστών. Κόβουμε στρογγυλά τεμάχια ζύμης, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερού, πιέζοντας ανάποδα πάνω στο φύλλο. Από τη διάμετρο του ποτηριού, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των τεμαχίων (Μεγάλη διάμετρος λιγότερα, μικρή περισσότερα). Η διάμετρος πρέπει να είναι περίπου 7-8 cm.
3. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση (όποια επιλέξουμε) στη μέση του κύκλου και σφραγίζουμε τις άκρες σε σχήμα βαρένικι.
4. Βράζουμε τα βαρένικι σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε ένα και εάν έχει γίνει, τότε τα βγάζουμε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να τα βράσουμε και μερικά λεπτά περισσότερο.
Γέμιση πατάτας
• 4 μεγάλες πατάτες
• 2 μέτρια κρεμμύδια
• 50 γρ βούτυρο
• αλάτι
• μαύρο πιπέρι
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• φρέσκο άνηθο ή / και μαϊντανό για το σερβίρισμα
1. Βράζουμε και κατόπιν ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις λιώνουμε και τις ανακατεύουμε με λιωμένο βούτυρο (περίπου 50 γρ).
2. Κόβουμε ένα από τα δύο κρεμμύδια και τα ψήνουμε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύουμε με τον πουρέ της πατάτας, προσθέτοντας αλάτι και μαύρο πιπέρι.
3. Γεμίζουμε μια μεγάλη χύτρα με νερό, μετά την πρώτη βράση προσθέτουμε 2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο, ρίχνουμε τα βαρένικι τα αφήνουμε να βράσουν. Τα βγάζουμε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά, και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο. Τα περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο.
4. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες ή μισά δαχτυλίδια, τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και τα τοποθετούμε πάνω από τα βρασμένα βαρένικι.
5. Σερβίρουμε με φρέσκο άνηθο και μαϊντανό.
Γέμιση με τυρί cottage
• 300 γρ τυρί cottage, 1 αυγό
• 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, μαϊντανό
• αλάτι, βούτυρο, ξινή κρέμα
1. Ανακατεύουμε το τυρί cottage, το αυγό, το αλάτι και τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.
2. Φτιάχνουμε τα βαρένικι με την παραπάνω γέμιση και στη συνέχεια τα βράζουμε.
3. Σερβίρουμε με βούτυρο, κρέμα και τον άνηθο.
Γέμιση με κεράσια
• 350-400 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσι (φρέσκα ή κονσέρβας)
• ζάχαρη, ξινή κρέμα γάλακτος
1. Βάζουμε δυο-τρία κεράσια στο κέντρο κάθε στρογγυλού φύλου πού φτιάξαμε από τη ζύμη, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη- αν τα κεράσια είναι πολύ ξινά- και λίγο αλεύρι για να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σφραγίζουμε τα βαρένικι και τα βράζουμε.
2. Σερβίρουμε με ξινή κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.
3. Απολαύστε το!
Πηγή:
http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2014/05/17/xeiropoiita_laxtarista_bareniki_30431
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου