Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Κρουασίνια με σπόρους παπαρούνας: Μια γλυκιά ανάμνηση!



Πηγή: Jennifer Eremeeva



Ο παπαρουνόσπορος χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κέικ, κουλουράκια, γλυκά ψωμάκια ή στρούντελ με σπόρους παπαρούνας κατέχουν κεντρική θέση και στο γιορταστικό τραπέζι. Εσείς δοκιμάστε, αυτή την παραλλαγή και θα σας μείνει …αξέχαστη.

Τα κρουασίνια με σπόρους παπαρούνας μου προκαλούν το γνωστό «επεισόδιο της Madeleine» (πρόκειται για το διάσημο παράδειγμα της ακούσιας μνήμης του Προυστ). Τα συνδέω πάντοτε με την Αγία Πετρούπολη και το απολαυστικό πρωινό στο τεράστιο ξενοδοχείο τριών αστέρων «Pribaltiyskaya» που βρίσκεται στον κόλπο της Φινλανδίας. Δεν υπήρχε πιο κρύο μέρος πάνω στη γη, εκείνα τα πρωινά του Φεβρουαρίου, εκτός ίσως από το Πετερχόφ, όπου τουλάχιστον μια φορά την ημέρα έπρεπε ως ξεναγός να μετακινηθώ από το ένα μέρος στο άλλο.

Μόνον αυτά τα κρουασίνια από σπόρους παπαρούνας με έκαναν να σηκώνομαι από το κρεβάτι νωρίς το πρωί, μέσα στο βαρύ χειμώνα, να κατεβαίνω στην αίθουσα του πρωινού για να τα προλάβω, αλλά και να εξασφαλίσω κάποια για το δικό μου γκρουπ, προτού τα αρπάξουν οι άλλοι.

Τα είχα ξεχάσει εντελώς όλα αυτά, μέχρι που βρέθηκα στην Αγία Πετρούπολη, το περασμένο φθινόπωρο, εν μέσω της πρώτης καταιγίδας από χιονόνερο. Καθώς στριμωχνόμουν μπροστά από τον μπουφέ του ξενοδοχείου «Angleterre» μαζί με κάποιους σκληρούς τύπους από το Πσκοφ, έπεσα πάνω σε ένα δίσκο με γλυκά κρουασίνια παπαρουνόσπορου, σαν εκείνα που σέρβιραν κάποτε στο ξενοδοχείο «Pribaltiyskaya». Μια μπουκιά ήταν αρκετή για να με μεταφέρει πίσω στο χρόνο, και να με γεμίσει ενέργεια και αποφασιστικότητα, ώστε να περπατήσω, μέσα στο χιονόνερο, όλη τη διαδρομή από τη λεωφόρο Νέφσκι προς το νέο Μουσείο Fabergé.

Όταν γύρισα στη Μόσχα, αποφάσισα ότι δεν θα μείνουν μια γλυκιά ανάμνηση του παρελθόντος. Σκάλισα λοιπόν, τα βιβλία μου της μαγειρικής , για να δω αν θα μπορούσα να πετύχω την ίδια ελαφριά, αφράτη γλυκιά ζύμη, και ακόμη τη χορταστική πλούσια γεύση της γέμισης με σπόρους από παπαρούνα.

Οι παπαρουνόσποροι είναι πολύ δημοφιλείς στη Ρωσία, χρησιμοποιούνται και στα γλυκά και στα αλμυρά πιάτα. Σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη- στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία- όπου οι σπόροι παπαρούνας είναι άφθονοι, τα κέικ και τα κουλουράκια με σπόρους παπαρούνας ή τα στρούντελ κατέχουν κεντρική θέση στη χριστουγεννιάτικη ζαχαροπλαστική.

Πειραματίστηκα πολύ και σκληρά για να πετύχω τις σωστές ισορροπίες και γρήγορα κατέληξα ότι έχουν μεγαλύτερη επιτυχία ως κρουασίνια, παγωμένα, όπως ήταν εκείνα τα ψωμάκια στο ξενοδοχείο Pribaltiyskaya, με το αψιά γεύση του γλάσου από λεμόνι. Λίγο εκχύλισμα πορτοκαλιού έδωσε στη ζύμη τη σωστή γεύση, και το ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο γάλα την πλούσια, γαλακτώδη γεύση που έψαχνα. Έτσι, καθώς απ΄έξω είναι κρύα, αυτά τα ψωμο-κρουασίνια θα μας δώσουν τη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε!

Υλικά για τη ζύμη


  • 2/3 του φλιτζανιού πλήρες γάλα
  • 1 ράβδος συν 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και 1/4 φλιτζανιού για ρεζέρβα
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού
  • 1-3/4 κουταλάκια ξηρή μαγιά (ή ένα πακέτο)
  • 3 κουταλιές της σούπας σπόρους παπαρούνας
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, και 1 κουταλιά της σούπας στην άκρη


Γέμιση με σπόρους παπαρούνας


  • 1-1/2 φλιτζάνια σπόρους παπαρούνας
  • 1 φλιτζάνι ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
  • 2/3 του φλιτζανιού αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού


Γλάσο λεμονιού


  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα λεμονιού
  • 1-1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη


Ειδικός εξοπλισμός

Μία μηχανή κοπής κιμά ή ένας καθαρός μύλος του καφέ

Πηγή:

http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2014/12/27/kroyasinia_me_sporoy_paparoyna_mia_glykia_anamnisi_34509

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου