Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Λαχανοντολμάδες ... πιτσουνάκια



Πηγή: Lori / Legion Media



Για τα περισσότερα παιδιά της ΕΣΣΔ, τα γκολουμπτσί τους θυμίζουν το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, και τους γυρνά πίσω στα χρόνια με τα γεύματα μέσα στη ζεστή κουζίνα του σπιτιού.

Γκολουμπτσί, σημαίνει πιτσουνάκια, και βγαίνει από τη λέξη γκόλουμπ που στα ρωσικά σημαίνει, περιστέρι. Ενώ τα γκολουμπτσί θεωρούνται ένα καθαρά ρωσικό φαγητό, εντούτοις η προέλευσή του δεν είναι ρωσική. Είναι όμως, η ονομασία τους. Τα «γκολουμπτσί» λοιπόν, είναι τα «ξαδερφάκια» των παραδοσιακών ντολμάδων που γίνονται με κληματόφυλλα, γεμιστά με κιμά.  Το φαγητό αυτό  είναι πολύ δημοφιλές στον Καύκασο αλλά και στην Ελλάδα. Μόλις η συνταγή αυτή ήρθε στο Βορρά, το λάχανο αντικατέστησε τα κληματόφυλλα, τα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν αναπτύσσονται στο κλίμα του Βορρά,  και ο μοσχαρίσιος κιμάς αντικατέστησε τον αρνίσιο που χρησιμοποιούνταν στον Νότο. Οι λαχανοντολμάδες ή γκολουμπτσί εμφανίστηκαν στην Ρωσία τον 18ο αιώνα, την εποχή που η γαλλική κουζίνα αποκτούσε τους πρώτους φανατικούς οπαδούς της, στην Αγία Πετρούπολη. Τι πιάτο πήρε το όνομά του από μια γαλλική συνταγή, με την οποία τα μαγειρεμένα περιστέρια τυλίγονταν με λάχανο. Η ρωσική λέξη για τα περιστέρια ή πιτσουνάκια είναι «γκόλουμπ», εξ ού και το «γκολουπτσί».

Υλικά 


  • -1 Ένα μεγάλο λάχανο 
  • -1/2  μοσχαρίσιο κιμά
  • -1/2  κιλό χοιρινό κιμά 
  • -1/2  κούπα ρύζι 
  • -1  κρεμμύδι 
  • -1  καρότο 
  • -2-3 ντομάτες  
  • -2-3 κουταλάκια του γλυκού τοματοπελτέ  
  • -3  σκελίδες σκόρδο 
  • -1  ματσάκι μαϊντανό 
  • -Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι 



Εκτέλεση

Πλύνετε το λάχανο και ξεχωρίστε ένα - ένα τα φύλλα του. Στη  συνέχεια, βουτήξτε τα λαχανόφυλλα σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάλτε το χοντρό κοτσάνι από τη βάση κάθε λαχανόφυλλου.
Πλύνετε καλά τα το καρότο ξεφλουδίστε το και κόψτε το σε λεπτές λωρίδες. Σοτάρετε το καρότο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν
Πλύνετε και ψιλοκόψτε τον μαιντανό.
Βάλτε το ρύζι να πάρει μία δύο βράσεις, τόσο που να παραμένει σκληρό, αλλιώς θα λασπώσει όταν το ξαναβράσετε
Αφού καθαρίσετε τις ντομάτες τις κόβετε σ’ ένα μπλέντερ, και στη συνέχεια λιώστε το σκόρδο καλά με την πρέσα.
Ανακατέψτε τον κιμά, με το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, τις λιωμένες ντομάτες και τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε τα καλά να γίνει ένα ενιαίο μίγμα. Κατόπιν, βάλτε πάνω στο κάθε φύλο λάχανου  2-3 κουταλάκια του γλυκού από αυτή την γέμιση,  και τυλίξτε την φτιάχνοντας σωλήνες. Πιέστε την γέμιση μέσα στο λαχανόφυλλο.
Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας λαχανόφυλλα και βάλτε από πάνω τους ντολμάδες (γκολουμπτσί). Ρίξτε στην κατσαρόλα βραστό νερό και τον τοματοπελτέ και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. Δοκιμάστε να δείτε, αν έβρασαν. Το λάχανο πρέπει να είναι  μαλακό, αλλά όχι λιωμένο, και ο κιμάς καλομαγειρεμένος.
Σερβίρετε τους ντολμάδες με το ζουμί τους και με μια κουταλιά ξινή κρέμα από πάνω.

Πηγή:

http://gr.rbth.com/articles/2012/10/06/laxanontolmade_pitsoynakia_17303

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου