Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Συρνίκι με τάρτα κεράσι : Η ζωή είναι κάτι περισσότερο από ένα μπολ κεράσια.



Πηγή: Lori Legion Media



Το συρνίκι προέρχεται από τη ρωσική λέξη «συρ» που σημαίνει τυρί, και πρόκειται για τυρο-λουκουμάδες ή τηγανίτες τα οποία φτιάχνονται με το λεγόμενο ρωσικό «τβορογκ», που είναι πηγμένο γάλα.

Κάνοντας μια βόλτα τούτες τις μέρες στη Μόσχα, το πιο πιθανό είναι να γυρίσεις στο σπίτι με κανένα κιλό κεράσια.! Τα βλέπεις βουνά στους πάγκους της αγοράς με τον ήλιο να τους χαρίζει εκείνο το ακαταμάχητο ρουμπινί χρώμα , έτσι που να μην μπορείς να τους αντισταθείς! Είναι η εποχή του χρόνου που τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους μαρτυρούν την παρουσία τους παντού  μέσα στο σπίτι:  Τα βρίσκω ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ, κάτω από το κρεβάτι της κόρης μου, και φυσικά στο νεροχύτη. Το καλοκαίρι δεν πονοκεφαλιάζω ποτέ, για το τι να προσφέρω  για ντιζέρτ : Ένα μπολ με φρεσκοπλυμένα κεράσια στο τραπέζι και τελειώσαμε!

Φέτος,  χρησιμοποιώ μόνο ένα εργαλείο της κουζίνας: τον επιλογέα κερασιών. Αυτή η χειροκίνητη μικρή συσκευή με βγάζει από τον μπελά του καθαρισμού τους. Εύκολα στη στιγμή, βγάζεις το κουκούτσι και αν το κάνεις πάνω από ένα μπολ, μαζεύεις και φρέσκο χυμό κεράσι! Είναι ένα υπέροχο πρόσθετο στον εσωτερικό εξοπλισμό της κουζίνας μου, το οποίο εμφανίζεται εποχικά και μετά εξαφανίζεται σε κάποιο ντουλάπι για  άλλους δέκα  ολόκληρους μήνες. Για να δικαιολογήσω την αγορά του, έθεσα στον εαυτό μου μια γαστρονομική πρόκληση: Να δοκιμάσω πέντε συνταγές με κεράσια, έτσι διέτρεξα κάμποσα βιβλία μαγειρικής από διάφορες περιοχές  μέχρι να αποκτήσω κάποιες ιδέες.

Τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα: Έβαλα μερικά κεράσια σε κονιάκ και θα δούμε πώς θα γίνουν γύρω στον Νοέμβριο. Έφτιαξα μία κρύα σούπα από κεράσια, η οποία μεταξύ μας είχε  χάλια γεύση. Έχυσα όση περίσσεψε, μαζί με τα κουκούτσια. Μετά ανακάτεψα βότκα με κεράσια που ήταν ευχάριστα σαν κατακάθι σε ένα κοκτέιλ cosmopolitan, και έφτιαξα επίσης μία κλασσική αμερικάνικη κερασόπιτα η οποία  βγήκε φανταστική. Ικανοποιήθηκα τόσο από αυτή την επιτυχία που δεν ήθελα να την αφήσω να πάει χαμένη. Ανασκαλεύοντας  λοιπόν το ψυγείο  βρήκα σιρίνκι . Το έδεσμα μου ερέθισε τη φαντασία και μου έδωσε την έμπνευση για ένα κυριακάτικο πρωινό για τεμπέληδες. Η τάρτα κεράσι θα ήταν το τέλειο συνοδευτικό  που θα επικάλυπτε τα  συρνίκι.

Το συρνίκι προέρχεται από τη ρωσική λέξη «συρ»  που σημαίνει τυρί, και πρόκειται για τυρο-λουκουμάδες ή τηγανίτες τα οποία  φτιάχνονται με το λεγόμενο ρωσικό «τβορογκ», που είναι πηγμένο γάλα. Τα συρνίκι δεν είναι ακριβώς λουκουμάς ή τηγανίτα αλλά κάτι  λίγο πιο στέρεο από τσιζκέικ. Πρόκειται για ένα ευχάριστο  μπαστάρδεμα και των δύο και αποτελεί βασική τροφή στο ρωσικό πρωινό. Για πρώτη φορά τα συνάντησα το 1990 ως ξεναγός στο Σουζντάλ, όταν μας τα σέρβιραν κατ’ευθείαν από την κουζίνα ζεστά και τραγανά συρνίκι με μέλι ή φρούτα από πάνω. Εάν δεν διαθέτετε το πραγματικό ρωσικό «τβορογκ», αντικαταστήστε το με το ιταλικό  τυρί  ricotta  που έχει παρόμοια υφή.

Συρνίκι

Υλικά:


  • 500 γραμμάρια από πηγμένο γάλα τβορογκ, αντικαταστήστε το με τυρί ricotta εάν δεν έχετε τβορογκ.
  • 1 αυγό και 1 κρόκο αυγού, χτυπημένα μαζί μέχρι να μαλακώσουν
  • 60 ml (1/4 του φλιτζανιού) αλεύρι, το χωρίζετε  σε δύο ίσα μέρη
  • 30 ml ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 30 ml ζάχαρη άχνη
  • 60 ml (1/4 φλιτζανιού) φυτικά έλαια  για τηγάνι


Οδηγίες:

1.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
2. Τοποθετήστε  σ΄ένα μεγάλο μπολ το τβορογκ,  το χτυπημένο αυγό με τον κρόκο,  το μοσχοκάρυδο,  τη μία δόση ζάχαρης, αλάτι και μισό από το αλεύρι. Ανακατέψτε τα με μια σπάτουλα ή  με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι να αναμειχθούν  πολύ καλά. Η ζύμη δεν θα  πρέπει να σβολιάζει, αλλά  να γίνει  ελαφρά ελαστική και ομοιόμορφη.
3. Απλώστε το άλλο μισό από το αλεύρι σε μια ξύλινη ή μαρμάρινη επιφάνεια και παράλληλα τοποθετήστε μία λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος στο πλάι. .
4. Ξεχωρίστε τη ζύμη σε  μπαλάκια του γκολφ και  στη συνέχεια  πατήστε τα για να ισιώσουν με  το καθένα  από αυτά να έχει πάχος 1-1/2 εκατοστά. Μετά αλευρώστε τα πιέζοντάς τα ελαφρά στην επιφάνεια με το  υπόλοιπο αλεύρι και τοποθετήστε τα στο χαρτί ψησίματος.
5. Ζεσταίνετε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε την κάθε πλευρά των συρνίκι  για τρία λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, στη συνέχεια τα βάζετε πάνω στη λαδόκολλα  και τα τοποθετείτε στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν  για πέντε λεπτά.
6. Τακτοποιήστε τα συρνίκι σε μια ζεστή πιατέλα και κοσκινίσετε  ζάχαρη άχνη  από πάνω.  Μπορείτε να τα σερβίρετε με κάποιο συμπλήρωμα δικής σας επιλογής!

Τάρτα  με κεράσια

Υλικά: 


  • 500 γραμμάρια ώριμα κεράσια,  πολτοποιημένα  μαζί με τον το χυμό τους.
  • 2 κουταλάκια του γλυκού  φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
  • 30 ml  καλαμποκάλευρο
  • 125 ml (1 φλιτζάνι) ζάχαρη
  • 30 ml cherry brandy ή kirsch (προαιρετικά)


Οδηγίες:

1. Χωρίστε τα κεράσια και τον  χυμό τους  σε δύο ίσες μερίδες .
2. Χρησιμοποιώντας ένα πολτοποιητή πατάτας ή το πίσω μέρος από  μία ξύλινη κουτάλα  ανακατέψτε πολύ  καλά τα κεράσια με όλη τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά..
3.Τοποθετήστε το πολτοποιημένο μίγμα των κερασιών με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά,  μαζί και το καλαμποκάλευρο σε  μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά  προσθέστε το γαρύφαλλο και τον χυμό λεμονιού και  ανακατεύετε συχνά για 7-8 λεπτά..
4. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  ανακατέψτε ρίχνοντας το kirsh ή το   cherry brandy. Αφήστε  την στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως
5.Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο για 3 ημέρες ή χρησιμοποιήστε το αμέσως ως επικάλυψη ή ως γέμιση.

Καλή σας όρεξη!


Πηγή:

http://gr.rbth.com/articles/2012/08/10/syrniki_me_tarta_kerasi_i_zoi_einai_kati_perissotero_apo_ena_mpol_ke_16203

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου