
Η γιαγιά μου πρότεινε να το φτιάξουμε για πρωινό, κι ομολογώ ότι εξεπλάγην όταν το βρήκα στο βιβλίο, όπου χαρακτηρίζεται ως «αστικό» γεύμα, το οποίο σύμφωνα με τον θρύλο εφευρέθηκε για τον κόμη Νικολάι Γκούριεφ, στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα συστατικά του υποδηλώνουν ότι ήταν μια ακριβή απόλαυση για τα προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας. Ο Γκουρίεφ σέρβιρε τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ' λίγο πριν τρένο που ταξίδευε εκτροχιαστεί και 23 άνθρωποι χάσουν τη ζωή τους (ο αυτοκράτορας επέζησε).
Αυτό με έκανε να σκεφτώ εάν πράγματι οι Σοβιετικοί απαλλάχθηκαν από τις «αστικές» πτυχές της καθημερινότητα, ή μήπως αποφάσισαν να παραβλέψουν μερικές νοστιμιές του παρελθόντος; Τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν η ρωσική σαλάτα,το μοσχάρι stroganoff και η βινεγκρέτ. Όλα αυτά είχαν εφευρεθεί κατά παρόμοιο τρόπο – από εισαγόμενους σεφ και όχι από τις ευρύτερες μάζες του λαού. Για να μην αναφέρουμε στο χαβιάρι, που είναι εντελώς αντι-σοβιετικό!
Υλικά:
- ¾ του φλιτζανιού σιμιγδάλι
- 2 φλιτζάνια γάλα
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλιας
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- ½ κονσέρβα κομπόστας φρούτων
- 1 χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα
Συνταγή
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σταδιακά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά. Προσθέτουμε βούτυρο και ωμά αυγά στο χυλό που βράζει, και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο. Το κουάκερ είναι έτοιμο μόλις σχηματιστεί μια ελαφρά κρούστα. Πριν το σερβίρουμε το περιχύνουμε με το σιρόπι κομπόστας φρούτων, και το διακοσμούμε με τα φρούτα της κομπόστας, κατόπιν το πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Καλή όρεξη!
Πηγή:
http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2015/03/28/guryevskaya_kasha_mpoyrzoya_apolaysi_gia_ti_maze_36051
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου