
Η κόρη μου, η Βελβέτ ήταν πολύ δύστροπη στα φαγητά που περιείχαν κάθε είδους δημητριακών, είτε αυτά ήταν ζεστά, είτε ήταν κρύα. Τρεις οικιακοί βοηθοί και μία γιαγιά είχαν απελπιστεί μαζί της. Μια φορά τον χρόνο, πάντως, η κόρη μου έκανε μια εξαίρεση, τιμώντας την σούπα από κεχρί, φτιαγμένη από κολοκύθες, τις οποίες σκαλίζαμε και λαξεύαμε για την γιορτή της 31ης Οκτωβρίου, την παραμονή των Αγίων Πάντων.
Τη ιδέα και την συνταγή, μου την είχε δώσε μια πολύ χαρούμενη γυναίκα στη μεγάλη αγορά του Λένινγκραντ, η οποία φύλαγε πολλές κολοκύθες για την γιορτή του Οκτώβρη. Όταν την πλησίασα για να πάρω μια κολοκύθα ήταν πολύ περίεργη να μάθει, γιατί την ήθελα ολόκληρη και όχι σε κομμάτι.
«Φτιάχνετε κεχρί μαγειρεμένο σε κολοκύθα;» με ρώτησε
«Όχι», της απάντησα φανερά μπερδεμένη, «βασικά θα την σκαλίσω για την γιορτή του Χάλοουιν, θα φτιάξω μια τρομακτική φιγούρα και μέσα στην άδεια κολοκύθα θα βάλω ένα κερί»
Τότε, με κοίταξε σαν να ήμουν κάποια που είχε καταληφθεί από διαβολικό πνεύμα. Της εξήγησα λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα έθιμο που το ακολουθούσαμε στην Αμερική. Με κοίταζε με καχυποψία, ενώ εγώ αμέσως την ρώτησα τι εννοούσε. Μου εξήγησε ότι στην «παλιά Ρωσία» (το εξέλαβα ότι αναφερόταν σε εποχές πριν από το 1945) φτιάχνανε χυλό κεχρί με κολοκύθα, και αυτό το γεύμα είχε την πρώτη θέση σε κάθε γιορταστικό τραπέζι του Φθινοπώρου. Μία εβδομάδα μετά το Χάλοουιν, όταν η σκαλιστή μας κολοκύθα είχε πλέον καταστραφεί και ήταν έτοιμη για τα σκουπίδια, τότε ακριβώς ένας φίλος, μας έφερε μια ολόκληρη μικρή κολοκύθα που είχε βρει στην αγορά και μας παρότρυνε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε αυτή την παλιά συνταγή.
Το αποτέλεσμα βεβαίως, ήταν ένας γλυκός κρεμώδης θρίαμβος, χάρμα οφθαλμών μεταξύ των άλλων, τον οποίο απόλαυσε ακόμη και η Βελβέτ. Άρχισα ν’ αγοράζω κομμάτια κολοκύθας για να πειραματιστώ με τις διάφορες γευστικές εκδοχές της κολοκύθας με τον χυλό από κεχρί. Δύο τροφές που γευστικά συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους. Οι παρακάτω δύο συνταγές έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένες ακόμη και για τους πιο δύστροπους, και τις βάζω στο τραπέζι όλο τον χρόνο, και όχι μόνο στη γιορτή του Χάλοουιν.
Γλυκιά κολοκύθα και χυλός από κεχρί.
Υλικά.
1-1/2 φλιτζάνια ψημένη κολοκύθα πολτοποιημένη ή σε κύβους
1 φλιτζάνι κεχρί
2 φλιτζάνια γάλα
1/3 φλιτζάνι μέλι ή καστανή ζάχαρη
¾ του φλυτζανιού τυρί cotτage, κατά προτίμηση το ρωσικό τβόρογκ.
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών.
1 φλιτζάνι σταφίδες
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
2. Τοποθετούμε το κεχρί σ΄ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε καλά τους σπόρους κάτω από τη βρύση για περίπου ένα λεπτό, και μετά το αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσει.
3. Βάζουμε το στεγνό κεχρί σε μια γάστρα με βαρύ πάτο ( που κάνει και για φούρνο και για μαγείρεμα στην φωτιά) και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι που οι σπόροι να αρχίζουν να παίρνουν ένα καφετί χρώμα.
4. Προσθέτουμε την κολοκύθα ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε το μέλι (ή τη ζάχαρη) το αλάτι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε, ώστε το μέλι να διαλυθεί τελείως και να γίνει ένα με το μίγμα.
5. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για άλλα δεκαπέντε λεπτά, μέχρι που το κεχρί να απορροφήσει όλα τα υγρά.
6. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το τυρί cottage ή τβόρογκ μαζί με τις σταφίδες. Αλείφουμε την επιφάνεια του χυλού με βούτυρο και πασπαλίζουμε από πάνω την καστανή ζάχαρη. Σκεπάζουμε με το καπάκι την γάστρα, την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά
Γευστική κολοκύθα και χυλός από κεχρί με θυμάρι και φασκόμηλο
Υλικά
1-1/2 φλιτζάνι ψημένη ψίχα κολοκύθας, πολτοποιημένη ή κομμένη σε κυβάκια.
2-1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τις χωρίζουμε σε δύο μερίδες
1 φλιτζάνι σπόρους κεχριού
1 κίτρινο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φασκόμηλο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
¼ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Σ΄ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε καλά τους σπόρους του κεχριού κάτω από τη βρύση για περίπου ένα λεπτό και το αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσει.
2. Λιώνουμε δύο κουταλιές βούτυρο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Σε δύο λεπτά, μόλις το κρεμμύδι αρχίζει να μαλακώνει, το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι που τα κρεμμυδάκια να πάρουν χρυσαφί χρώμα, να γίνουν ημιδιάφανα και πολύ μαλακά. Κατόπιν, αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
3. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μία γάστρα με βαρύ πάτο και ψήνουμε τους σπόρους του κεχριού για περίπου τρία λεπτά, μέχρι να γίνουν καστανοί. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και την ψημένη κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά.
4. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου λίγο-λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν τελειώσει ο ζωμός, αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια βράση, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει για 10-15 λεπτά, μέχρι που το κεχρί ν’ απορροφήσει όλα τα υγρά.
5.Προσθέτουμε το θυμάρι, το φασκόμηλο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αλείφουμε την επιφάνεια του χυλού με το υπόλοιπο βούτυρο (δύο κουταλιές της σούπας), σκεπάζουμε με το καπάκι την γάστρα, την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Πηγή:
http://gr.rbth.com/articles/2012/11/09/xylo_kexri_me_kolokytha_glykia_kai_almyri_geysi_18073
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου