Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Τηγανίτες ολάντϊι: Μια καλοκαιρινή απόλαυση




Πηγή: Lori / Legion Media



Καλωσορίστε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, μ’ ένα απολαυστικό πρωινό. Φτιάξτε τηγανίτες με λαχανικά -τις περίφημες ρωσικές ολάντϊι - και προσθέστε από πάνω μια δροσερή ξινή κρέμα ή γιαούρτι.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Ρώσοι τρελαίνονται για τηγανίτες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τηγανίτας. Οι λεγόμενες μπλινί με παχιά ζύμη και οι λεπτές –παρόμοιες με κρέπες- που ονομάζονται μπλίντσικι, και η γιαγιά μου συγχύζεται πολύ όταν μπερδεύουμε τα ονόματά τους. Στους Ρώσους, πάντως, αρέσουν πολύ και οι τηγανίτες ολάντϊι, που στη σύλληψή τους είναι παρόμοιες με τις μπλινί, αλλά πολύ διαφορετικές στη γεύση. Η ζύμη τους είναι παχύτερη και πιο πυκνή, και συνήθως γίνονται με κολοκύθι, γλυκοκολοκύθα ή μήλα ενώ και για να αφρατέψει το μίγμα προστίθεται και μαγειρική σόδα.

Οι τηγανίτες ολάντϊι κάνουν ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό πρωινό, ή ακόμα και κολατσιό και σερβίρονται κρύες με ξινή κρέμα ή γιαούρτι. Είναι πολύ δροσιστικές για τους καλοφαγάδες, σε αντίθεση με τους μάγειρες που πρέπει να στέκονται μπροστά στη φωτιά! Το ωραίο με τις ολάντϊι είναι ότι παίρνουν πολύ λίγο χρόνο για γίνουν, ενώ μπορεί κανείς να παίξει με τα μπαχαρικά αλλά και με επιπλέον συστατικά. Απλά, θέλουν πολύ καλό ανακάτεμα, ώστε η ζύμη να γίνει παχιά και πυκνή, όπως και η ξινή κρέμα. Βρίσκω τα κολοκύθια πολύ απλά στη γεύση και γι΄αυτό προσθέτω τσίλι ή ακόμη και κανέλα για να πάρουν μία πλουσιότερη γεύση. Νομίζω επίσης ότι θα τους πήγαινε πολύ μια σος από τζατζίκι.

Οι τηγανίτες ολάντϊι φέρνουν πάντα στο νου μου, εκείνα τα μεγάλα στρωμένα τραπέζια έξω από τη ντάτσα, με ένα σαμοβάρι στη μέση και μια μεγάλη οικογένεια ή μια παρέα φίλων, γύρω από αυτά. Είναι επίσης συνδεδεμένες στη σκέψη μου με ένα όμορφο πρωινό μέσα στο σπίτι. Πάντως, όπως και να τις δοκιμάσετε, είναι σίγουρο ότι θα τις απολαύσετε.

Οδηγίες:

Υλικά:


  • 1 μικρό κολοκύθι
  • 7-8 κουταλιές της σούπας αλεύρι (εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλετε)
  • αλάτι, μπαχαρικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ξινή κρέμα ή γιαούρτι για το σερβίρισμα


1. Χτυπάτε τα αυγά με το αλάτι
2. Τρίψτε το κολοκυθάκι, βγάλτε του τα παραπανίσια υγρά και ρίξτε το στο μείγμα των αυγών με το αλάτι.
3. Προσθέστε το αλεύρι και την μαγειρική σόδα και ανακατέψτε πολύ καλά.
4. Ζεσταίνετε λίγο λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Ξεκινάτε να τηγανίζετε τις ολάντϊι σε δυνατή φωτιά για περίπου πέντε λεπτά, και στη συνέχεια κατεβάζετε τη φωτιά στο μισό, γυρίζετε τις ολάντϊι από την άλλη πλευρά και τις τηγανίζετε για περίπου πέντε λεπτά ακόμη.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Πηγή:

http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2014/08/30/tiganite_olantii_mia_kalokairini_apolaysi_32323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου