Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ρέγγα με ελαφριά φθινοπωρινή σαλάτα


Μία απλή, ελαφριά και νόστιμη συνταγή για να απολαύσετε την παρεξηγημένη ρέγγα.

Φθινοπωρινή απόλαυση

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το μαρινάρισμα της ρέγγας, αλλά δεν έχει νόημα, αφού στη Μόσχα, όλα τα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα ελκυστικά βαζάκια με ρέγγα σε άλμη, ρέγγα σε ξινή κρέμα, ρέγγα σε λάδι, καπνιστή ρέγγα, ρέγγα με κρεμμύδι... Οι επιλογές είναι απεριόριστες. Μου αρέσει να αγοράζω απλή μαριναρισμένη ρέγγα και να παίζω με μια σειρά ζεστές σαλάτες, ιδανικές για ένα γρήγορο φθινοπωρινό δείπνο ή ένα μακρύ μεσημεριανό κυριακάτικο γεύμα.

Φυσικό συμπλήρωμα της ρέγγας είναι η πατάτα, καθώς η υφή και η έντονη αλμυρή γεύση του ψαριού επιβάλλουν κάτι ήπιο για ισορροπία.

Δεν νομίζω, πάντως, ότι τα τεύτλα με ρέγκα είναι η παραδείσια συνταγή, παρόλο που ενισχυμένη με πατάτες, ψιλοκομμένο αυγό, τουρσιά, μπόλικη μαγιονέζα και τριμμένο τυρί, είναι μια από τις κεντρικές σαλάτες που στολίζουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ο λόγος για την περίφημη «Ρέγγα με γούνα». Αυτή όμως είναι η κόκκινη γραμμή για μένα. Δεν είμαι οπαδός της, επειδή είναι και περίπλοκη και χρονοβόρα. Είναι τόση πολύ η μαγιονέζα που η γεύση της ρέγγας χάνεται μέσα σ΄ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι γεύσεων.

Έτσι, ως εναλλακτική λύση της Ρέγγας με γούνα, μπορώ να σας δώσω τη Ρέγγα με φθινοπωρινή σαλάτα. Πρόκειται για μια απλή νοστιμότατη συνταγή για να απολαύσετε τη ρέγγα, χωρίς όλα αυτά τα κυβάκια με τη μαγιονέζα σε μωβ πένθιμο χρώμα. Είναι εξαιρετικό έδεσμα που μπορείτε να το απολαύσετε στο ύπαιθρο τον Οκτώβριο, με ένα σφηνάκι βότκας, μια παγωμένη μπύρα, ή με ένα δροσερό λευκό κρασί. Προσθέστε πράσινη σαλάτα και ένα κομμάτι ψωμί Μποροντίσνκι και θα έχετε ένα θαυμάσιο εύκολο και νόστιμο γεύμα!

Υλικά: 


  • 8 μεσαίου μεγέθους κόκκινες ή φρέσκες πατάτες
  • 3 έως τέσσερα μεγάλου μεγέθους καπνιστά φιλέτα ρέγκας (περίπου 300 γραμμάρια) ή ενάμιση φλιτζάνι κομμάτια ρέγγας σε άλμη
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Ξεχωρίστε το λευκό μέρος από τα πράσινα άκρα
  • 2 κουταλιές της σούπας πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο 
  • κουταλιά της σούπας χρένο 
  • 3 κουταλιές της σούπας έτοιμη γαλλική μουστάρδα, κατά προτίμηση "ντεμοντέ" με δημητριακά ολικής αλέσεως
  • 1/4 του φλιτζανιού πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο για συμπλήρωμα 
  • 4 με πέντε κλαδάκια άνηθο, ψιλοκομμένο 
  • Ξύσμα μισού λεμονιού και τον χυμό του
  • λεμόνι, κομμένο σε φέτες για γαρνίρισμα 
  • κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη Turbino

 Οδηγίες:

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες με ένα μικρό, κοφτερό μαχαιράκι και τις κόβουμε σε μικρά οβάλ κυβάκια.
2. Βάζουμε τις πατάτες στον ατμό ή σε ένα σουρωτήρι πάνω από νερό που βράζει για 12-14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3 Όσο οι πατάτες βράζουν στον ατμό, ρίχνουμε σε μπλέιντερ με λεπίδα χάλυβα,τη μαγιονέζα, το χρένο, τα λευκά κρεμμυδάκια, μουστάρδα, ζάχαρη, χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το μισό άνηθο. Τα χτυπάμε τόσο που να λιώσουν, στο μεταξύ προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα το λάδι. Σιγά σιγά το μίγμα θα σφίξει και αν είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο περισσότερο λάδι.
4. Στραγγίζουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγες κουταλιές από τη σος που ετοιμάσαμε. Σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Ανακατεύουμε τη ρέγγα με τις πατάτες και ρίχνουμε την υπόλοιπη σος. Γαρνίρουμε με τα πράσινα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τρίβουμε από πάνω μερικούς σπόρους φρέσκο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή:

http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2014/10/04/regga_me_elafria_fthinoporini_salata_32931

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου