Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Σούπα κολοκύθας με φασκόμηλο


Μια άκρως φθινοπωρινή συνταγή με πλούσια γεύση, πιπεράτη και γλυκιά, που μας ζεσταίνει ακόμη και στα μεγάλα κρύα.

Μπορεί να μην τα πηγαίνω καλά με την κηπουρική που είναι πολύ διαδεδομένη στη Ρωσία, αλλά αυτό το καλοκαίρι κατάφερα να καλλιεργήσω σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου φασκόμηλο, και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμουν. Σχεδίαζα να φτιάξω λάδι φασκόμηλου: γίνεται απλά με «σπασμένα» φρέσκα φύλλα φασκόμηλου με λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και αλάτι.

Μπορείτε να το προσθέτετε σε βραστά, μαρινάδες, ριζότο και σάλτσες. Το φασκόμηλο είναι ένα καταπληκτικό συνοδευτικό για όλα τα λαχανικά, και αναδεικνύει τα αρώματα των ξηρών καρπών. Έτσι, μόλις βγουν οι πρώτες κολοκύθες είναι η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε την περίφημη φθινοπωρινή σούπα.

Η λέξη «τίκβα» στα ρωσικά σημαίνει κολοκύθα και συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη της ίδιας οικογένειας: κίτρινες και πορτοκαλιές. Οι κολοκύθες είναι δημοφιλές φθινοπωρινό είδος και εμφανίστηκαν στην κλασική κουζίνα του 19ου αιώνα, εμπλουτίζοντας γαλακτερές και γλυκές σούπες αλλά και τα πιάτα από κεχρί και φαγόπυρο.

Οι γεμάτες θρεπτικά συστατικά κολοκύθες διατηρούνταν σε κελάρια λαχανικών καθ΄όλο τον μακρύ ρωσικό χειμώνα, ενώ μέχρι σήμερα εξακολουθούν να στηρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό της υπαίθρου.

Στις μέρες μας, η σούπα κολοκύθας έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή «kasha», ως το πιο δημοφιλές πιάτο από κολοκύθα, και είναι πανταχού παρούσα αυτή την εποχή, χάρη και στη συγκομιδή της καθ΄όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Βεβαίως είναι μια απλή συνταγή, αλλά μπορεί να καταλήξει νερουλή και άγευστη, ή μπορεί ο σεφ να το αντισταθμίσει τιγκάροντάς την στο κάρι και το τσίλι. Λίγα είναι, πάντως, τα επιπλέον συστατικά που μπορούν να κάνουν σε λιγότερο από δύο ώρες μια πεντανόστιμη σούπα κολοκύθας.

Η σάρκα κάθε είδους κολοκύθας -όπως και τα τεύτλα- εάν ψηφούν προτού μαγειρευτούν τότε τα φυσικά τους σάκχαρα καραμελώνουν σιγά-σιγά, ενισχύοντας και βαθαίνοντας τη γεύση. Μια μικρή «ένεση» ωμού καρότου η χυμού κολοκύθας δεν είναι απαραίτητη αλλά προσθέτει γεύση.

Επίσης, προτιμώ το γάλα καρύδας για το τελείωμα της σούπας, γιατί της δίνει βελούδινη και λεία υφή, κάνοντάς την εξαιρετικά απολαυστική. Η προσεκτική επιλογή των μπαχαρικών, με κυρίαρχο το φασκόμηλο, και μια ωραία γαρνιτούρα στο τέλος δίνουν μια σούπα – απάντηση και στις πιο δυνατές χιονοθύελλες του χειμώνα.

Υλικά:

Για το γαρνίρισμα


  • Λάδι φασκόμηλου (χτυπάτε σε μπλέντερ φύλλα φασκόμηλου και ελαιόλαδο)
  • 1 κουταλιά της σούπας ψημένο μαύρο σουσάμι
  • Φρέσκοι ξηροί καρποί 
  • Μια μικρή κολοκύθα γύρω στο 1,5, 2, 2 κιλά, ή 8 κούπες σάρκα κολοκύθας
  • 2 κίτρινα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 4 μεσαίου μεγέθους καθαρισμένα καρότα
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • Ελαιόλαδο. 
  • Θαλασσινό αλάτι. 
  • Μαύρο πιπέρι.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο φασκόμηλο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιανδρου, ψημένους και αλεσμένους σε γουδί
  • 2 κουταλάκια) μοσχοκάρυδο. ⅓ του φλιτζανιού καβουρδισμένα φουντούκια, αλεσμένα σε επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδα χάλυβα
  • 3 φύλλα δάφνης. 2 στικάκια κανέλας. ⅓ του φλιτζανιού μπράντι calvados, ή χυμό μήλου
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου. 2 φλιτζάνια χυμό από φρέσκο καρότο ή κολοκύθας,ή αντικαταστήστε τα με ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας.


Οδηγίες: 

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 225 ℃.
2. Στρώστε σ’ ένα ρηχό ταψάκι λαδόκολλα.
3. Κόβετε την κολοκύθα σε κομμάτια, και μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε τους σπόρους και τις κλωστές.
4. Περιχύνετε τα κομμάτια κολοκύθας με ελαιόλαδο, βάλτε και τα καθαρισμένα καρότα και ρίξτε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε τα στο ταψάκι και ψήστε τα για 40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά η σάρκα. Ελέγξτε με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού.
5. Αφαιρέστε τη σάρκα κολοκύθας από το σκληρή φλούδα και κόψτε τη σε κομμάτια. Βάλτε στην άκρη τα καρότα.
6. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι-κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Πασπαλίστε τα με καστανή ζάχαρη μόλις πάρουν διάφανο χρώμα και τότε χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε το σκεύος, αφήνοντάς τα για άλλα πέντε λεπτά μέχρι να καραμελώσουν σιγά-σιγά.
7. Προσθέστε το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κρέμα γάλακτος, και μόλις πάρουν μια βράση σκεπάστε τα και αφήστε τα να βράσουν για 35 λεπτά.
8. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και την κανέλα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα καρύδας, και χτυπήστε τη σούπα σταδιακά σε ένα μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή.
9. Σερβίρετε τη σούπα σε ζεστά μπολ, κατόπιν περιχύνετε με το λάδι φασκόμηλου και τέλος γαρνίρετε με ψημένο σουσάμι και τριμμένο καρύδι.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή:

http://gr.rbth.com/arts/cuisine/2014/11/22/soypa_kolokytha_me_faskomilo_33843

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου