
Μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, αυτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, συνοδεύεται από την παμπάλαια παράδοση του “Γιάμπλοτσνι Σπας”, του “Σωτήριου Μήλου”.
Καθώς το καλοκαιράκι περνάει, ένας υπαινιγμός φθινοπώρου πλανάται στον αέρα. Για φοιτητές και δασκάλους προαναγγέλει μια νέα σχολική χρονιά. Για τους μάγειρες όλου του κόσμου το φθινόπωρο είναι συνώνυμο του μήλου. Και στη Ρωσία η 19η Αυγούστου σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής του μήλου, με τους εορτασμούς του “Σωτήριου Μήλου” ή “Γιάμπλοτσινι Σπας”. Η γιορτή αυτή έχει παγανιστικές και χριστιανικές ρίζες. Οπως και οι περισσότερες παραδοσιακές γιορτές, δεν έχουν μόνο θρησκευτική σημασία αλλά αγροτική και, βέβαια, γαστρονομική.
Γιάμπλοτσνι Σπας, στη λαική καθομιλουμένη ονομάζεται η επίσημη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Χρηστού, όπως καταγράφεται στην Καινή Διαθήκη. Οι Ευαγγελιστές αφηγούνται ότι ο Ιησούς, οι απόστολοι Πέτρος, Ιωάννης και Ιάκωβος ανέβηκαν στο όρος Θαβώρ, ιερή τοποθεσία για τους Εβραίους, από τον καιρό της Γέννεσης. Εξαντλημένοι από την ανάβαση οι απόστολοι αποκοιμούνται και όταν ξυπνούν βλέπουν το Χριστό με λαμπρά λευκά ρούχα να περιβάλλεται από ένα ουράνιο φως. Για τους Χριστιανούς η Μεταμόρφωση υπογραμμίζει τη θεία φύση του Χριστού, προλέγει την Ανάστασή του και δίνει στους αποστόλους μια γεύση από την Βασιλεία των Ουρανών. Είναι η επιβεβαίωση μιας βασικής αρχής του Χριστιανισμού: Η υπόσχεση της αιωνιότητας στην επόμενη ζωή.
Με τους αιώνες, αυτά τα δύο σημαντικά θέματα συνυφαίνονται με τη ζωή τους σε τέτοιο βαθμό που οι χωρικοί οργανώνουν τη φύτευση αλλά και τη συγκομιδή των καλλιεργειών με βάση σταθερά σημεία κατά τη διάρκεια του ημερολογίου των λειτουργιών. Υπάρχουν αρκετά ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές οι χριστιανικές γιορτές και αργίες αντικατέστησαν άλλες αρχαίες προχριστιανικές – παγανιστικές τελετές και γιορτές. Η ημέρα του Γιαμπόλτσιγι Σπας, όπου τα μήλα έχουν πλέον ωριμάσει και είναι έτοιμα για συγκομιδή επιβίωσε με επιμονή στο Ρωσικό Ημερολόγιο.
Μετά την περεστρόικα, η κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό την επιστροφή στους εορτασμούς του φεστιβάλ συγκομιδής, που φέρνει στο προσκήνιο και σε όλο τους το μεγαλείο τα μήλα που γίνονται μαρμελάδα, πιεσμένη σε μηλίτη ή κβας, αποξηραμένα, διατηρημένα, πίτες, ή απλά ψητά στο φούρνο με ζάχαρη και καρύδια.
Την παραμονή του Γιάμπλοτσνι Σπας οι ευσεβείς Ρώσοι φέρνουν στην εκκλησία μήλα και άλλα φρούτα φθινοπωρινά, όπως δαμάσκηνα και σταφύλια για να ευλογηθούν. Την ημέρα αυτή βλέπεις παντού μια ζωντανή γιορτινή ατμόσφαιρα, με εκθέσεις στους δρόμους, χορούς και πολλές εκδηλώσεις. Τα μήλα είναι ένα δυνατό σύμβολο για τους χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες, αντιπροσωπεύουν τη ζωή, την αθανασία, και τη γενναιοδωρία.
Στις γιορτές του Γιάμπλοτσνι Σπας, τα μήλα περιέχουν ειδικές δυνάμεις. Οποιος τρώει ένα μήλο αυτή την ημέρα, τότε η ευχή του θα πραγματοποιηθεί, ενώ η γιορτή συνδέεται επίσης με μια ευλάβεια απέναντι στον θάνατο. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα νεκροταφεία, φέρνοντας βρώσιμα αφιερώματα στους τάφους των νεκρών: Μήλα που αντιπροσωπεύουν τη Μεταμόρφωση, μέλι και καρύδια.
Ο εορτασμός δεν είναι πλήρης εάν δεν υπάρχει η παραδοσιακή ρωσική μηλόπιτα. Ενώ σε άλλες κουζίνες η ζύμη στις πίτες και στα κέικ είναι ξεχωριστή από τα φρούτα, στη ρωσική κουζίνα αναμιγνύονται όλα μαζί. Γεγονός που το βρίσκω ευχάριστο για να “παντρευτούν” δύο αντίθετες γεύσεις. Αυτή του ξινού μήλου και της κρεμώδους ζύμης. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις αυτό το κέικ. Ολοκληρώνεται με μια κουταλιά παγωτό ή σαντιγύ και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τις γεύσεις του Φθινοπώρου που σύντομα θα έλθει.
Ρωσικό κέικ με μήλα
Η συνταγή υιοθετήθηκε από το βιβλίο της Λέσλει Τσάμπερλεν: “Τροφές και μαγειρική της Ρωσίας”. Είναι εύκολη και απλή. Την έχω κάνει πολλές φορές, αλλά κάθε φορά την κάνω διαφορετική, γιατί μου αρέσει να παίζω με τα φρούτα που χρησιμοποιώ. Τα μήλα είναι υπέροχα, αλλά αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζονται με γεύσεις άλλων φρούτων, όπως ακριβώς σας συνιστώ εδώ. Τα εκ νέου ενυδατωμένα αποξηραμένα μήλα είναι προεραιτικά, αλλά θεωρώ ότι δίνουν μια πολύ βαθιά γεύση μήλου, που είναι πολύ δύσκολο να την πετύχεις μόνον με φρέσκα μήλα.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σκούρο ρούμι Καλβάδος.
- 1/3 του φλιτζανιού τσέρι, δαμάσκηνο ή κονσέρβα μούρων ή μαρμελάδα.
- 50 γραμμάρια αποξηραμένες φέτες μήλου.
- 50 γραμμάρια αποξηραμένα κεράσια.
- 50 γραμμάρια σταφίδες.
- 50 γραμμάρια ξινά μήλα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια.
- 3 ώριμα δαμάσκηνα, ξεκουκουτσιασμένα, ψιλοκομμένα.
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο.
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ.
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 6 αυγά.
- 100 γραμμάρια ζάχαρη.
- 150 ml ξινή κρέμα.
- 60 γραμμάρια αλεύρι.
- ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο.
- 5 κουταλιές της σούπας ψίχα από φρέσκο ψωμί.
Οδηγίες:
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Ρυθμίστε το μεσαίο ράφι του φούρνου.
2. Τοποθετήστε τα αποξηραμένα φρούτα, και το ρούμι ή Calvados σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσουν, και κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε τα για ακόμη 10 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε, και αφήστε το να καθήσει για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε την στην άκρη.
3. Βουτυρώστε μια αντικολλητική φόρμα και επιστρώστε τη με την ψίχα φρέσκου ψωμιού.
4. Ξεχωρίστε κρόκους και ασπράδια των αυγών.
5. Ρίξτε το φρέσκο μήλο και τα κομματάκια από δαμάσκηνο μαζί με τα με τα μαγειρεμένα φρούτα και το ρούμι.
6. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα στο μπλέντερ μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρώς κρεμώδες, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε την ξινή κρέμα και κτυπήστε το μίγμα για ακόμη 20 δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα.
7. Προσθέστε το αλεύρι, τα καρυκέυματα, το αλάτι, και το μίγμα μήλων στο μπλέντερ και χτυπήστε τα.
8. Σε ένα μπολ καθαρό χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών, μέχρι να πυκνώσουν και να γυαλίσουν οι κορυφές του μίγματος
9. Τοποθετείτε σιγά σιγά το βούτυρο στα ασπράδια των αυγών έτσι ώστε να γίνουν ένα μίγμα.
10. Βουτυρώστε την φόρμα ψησίματος, και περιστρέψτε τη δεξιά και αριστερά, ώστε να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα.
11. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει το μίγμα. Αφήστε να κρυώσει για δέκα λεπτά και σερβίρετε βάζοντας από πάνω παγωτό ή σαντιγύ.
Πηγή:
http://gr.rbth.com/articles/2012/08/19/giamplotsni_spa_metamorfosi_toy_sotiro_kai_toy_miloy_16357
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου