Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΗ, Η ΚΑΣΙΑΤΑ



Υλικά: Για τα φύλλα:


  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 2 φλυτζάνια)


Για τη γέμιση:


  • 500 γρ. τυρί φέτα σκληρό
  • 500 gr. βούτυρο
  • 200 gr. ελαιόλαδο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 4-5 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο


Εκτέλεση: 

Ετοιμάζουμε τα φύλλα ως εξής:

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακούβα, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Ανοίγουμε 10 φύλλα.

Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι, πρέπει να το λιώσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μην κάψει!

Σπάμε το τυρί με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια.

Ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε εναλλάξ ένα φύλλο, βουτυρώνουμε καθέ φορά πολύ καλά, με πινέλο, το φύλλο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τυρί.

Αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Διπλώνουμε, μέσα στο ταψί, στα τέσσερα την πίτα που φτιάξαμε.

Απλώνουμε την πίτα, πιέζοντας με τα δάχτυλα σε όλο το ταψί, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα!

Χτυπάμε τους κρόκους με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε την όλη επιφάνεια.

Ρίχνουμε μερικά κομμάτια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.


Πηγή:

http://greekcook.gr/syntages/tyropita_metsobitiki_i_kasiata



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου