
Την συνταγή την έμαθα πέρσι το Πάσχα στην Πολωνία. Τα ωραιότερα κέικ τα έχω φάει στην Πολωνία η αλήθεια να λέγεται. Βέβαια κέικ ονομάζουν πολλά γλυκά που εμείς ίσως να τους δίναμε άλλη ονομασία.
Την ίδια μέρα με μένα το κέικ το έφτιαξε και η μεγάλη μου «κόρη» στην Αγγλία και βέβαια το έφτιαξε καλύτερο από μένα γιατί είναι το κέικ της πατρίδας της, αλλά γιατί είναι και πολύ καλύτερη από μένα.
Τα υλικά μας
- 9 αυγά
- 400γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά κακάο
- 30 mL γάλα
- 250γρ. καρύδια τριμμένα
- 250γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 2-3 κουταλιές τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά
- Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
- Σοκολάτα κουβερτούρα για την διακόσμηση
- Αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Προσθέτουμε στους κρόκους 200γρ. ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Διαλύουμε το κακάο σε χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το χτύπημα με το χέρι μας όχι με το μίξερ.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκατ.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα προσθέτοντας σιγά σιγά 200γρ. ζάχαρη άχνη.
Όταν είναι έτοιμη η μαρέγκα μας προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα αναδεύοντας με μια σπάτουλα προσεκτικά.
Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το μείγμα των καρυδιών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν κρυώσει το κέικ μας προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια μαρμελάδα της αρεσκείας μας και διακοσμούμε με σοκολάτα κουβερτούρα και αμύγδαλα φιλέ.
Πηγή:
http://www.asproylas.gr/2010/04/%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-old-polish-cake.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου