Οι λαχανοντολμάδες κατάγονται από την Κεντρική Ευρώπη και την Αυστρο Ουγγαρία κι έχουν κυρίως Εβραϊκές ρίζες. Συναντιούνται και στην Ρωσία. Υπάρχουν βέβαια και στην Τουρκία.
Τι χρειαζόμαστε:
Γέμιση:
- 1 λάχανο ή 25 λαχανίδες. Οι λαχανίδες ομοιάζουν πιο πολύ στην γεύση με αμπελόφυλλα.
- 700 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 300 γρ χοιρινό κιμά ή 300 γρ κιμά γαλοπούλας
- 1 κούπα βρασμένο ρύζι
- 1 κρεμμύδι
- 1 μεγάλο καρότο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαϊντανό
- 1 αυγό
- 2 φέτες παξιμάδι
- Αλάτι – πιπέρι
Μείγμα για στρώση επάνω και κάτω:
- Λάχανο τουρσί (7 - 8 κουταλιές της σούπας)
- λίγο τεμαχισμένο βραστό λάχανο
- 5 βραστά καρότα
- 5 βραστές πατάτες
- 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
Σάλτσα:
- 1 κουτί ψιλοκομμένο ντοματάκι
- 2/3 κούπας νερό ή ζωμό κότας
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 τριμμένο κρεμμύδι,
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι – πιπέρι
- 1 κουταλιά γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
Γαρνιτούρα στο σερβίρισμα:
στραγγιστό γιαούρτι και μαϊντανός για γαρνιτούρα πάνω στους ντολμάδες
φρέσκο ψωμί για βούτηγμα
Πώς το κάνουμε:
Βράζουμε 7 - 10 λεπτά τα λαχανόφυλλα ή τις λαχανίδες να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.
Φτιάχνουμε την γέμιση: Τρίβουμε 1 καρότο κι 1 κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Βρέχουμε τα παξιμάδια. Ανακατεύουμε σε μπολ τον κιμά, το παξιμάδι, καρότο, αυγό, κρεμμύδι, μαϊντανό και το βρασμένο ρύζι. Ζυμώνουμε. Αλάτι – πιπέρι. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
Θα τα μαγειρέψουμε σε κατσαρόλα ή εναλλακτικά σε ταψί στον φούρνο σε μεσαία θερμοκρασία 45 λεπτά, βάζοντας ένα στρωμα μείγματος από κάτω, τα ντολμαδάκια, σάλτσα ντομάτας και το υπόλοιπο μείγμα από πάνω, σαν κρεββατάκι και κουβερτούλα. Όλο αυτό γίνεται στην κατσαρόλα ή στο ταψί και για να βάζουμε τα περισεύματα, αλλά και για να μαγειρευτούν μαζί με άλλα υλικά και να εμπλουτιστούν. Τα υλικά αυτά συνοδεύουν τους λαχανοντολμάδες στο πλάι. Στο πιάτο σερβίρουν 2 λαχανοντολμάδες και τα υπόλοιπα είναι λαχανικά και τουρσί λάχανο.
Για το μείγμα χρησιμοποιούμε βραστό λάχανο, λάχανο τουρσί, βραστά καρότα, βραστές πατάτες, 1 τριμμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μαγιονέζα (η αναλογία είναι ανάλογα με το ταψί και την ποσότητα των λαχανοντολμάδων).
Φτιάχνουμε και μια σάλτσα ντομάτας. Τρίβουμε 1 καρότο κι 1 κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ζωμό έτοιμο ή κύβο Κνορ και ντομάτα. Προσθέτουμε το κι άλλο μαϊντανό, θυμάρι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες (1 κουτί).
Προαιρετικά έχουμε τυλίξει τα ντολμαδάκια με 6 λωρίδες σοταρισμένο μπέικον ή αντί γι' αυτό ψιλοκόβουμε το μπέικον στη σάλτσα ντομάτας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η διαφορά από τους Ελληνικούς, όπως και στα Γιουβαρλάκια της Σουηδίας είναι ότι τους κάνουν με κόκκινη σάλτσα. Τα σερβίρουν σε κρεββατάκι από μαγειρεμένο λάχανο ή καροτολάχανο τουρσί και φουρνιστές ντομάτες. Πάντα για γαρνιτούρα βάζουν στραγγιστό γιαούρτι και Gremolata (ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό και ξύσμα 1 λεμονιού) Η λογική της συνταγής είναι: βάση από από λαχανικά και λάχανο τουρσί, λαχανοντολμάδες, κόκκινη σάλτσα, σκέπασμα από λαχανικά και λάχανο τουρσί. Διαλέγουμε κατσαρόλα ή φούρνο για το τελικό μαγείρεμα. Γαρνιτούρα από πάνω Στραγγιστό γιαούρτι (ή κεφίρ γιατί όχι) και μαϊντανό ή Gremolata (τριμμένο σκόρδο, μαϊντανό και ξύσμα 1 λεμονιού). Στο πλάι σερβίρονται τα λαχανικά και το τουρσί.
Πιστεύω πως αξίζει να το δοκιμάσετε και να κρίνετε, αν την είχαμε ολόκληρη τη συνταγή μέχρι τώρα. Τη συνταγή θα την βρείτε στο www.leftoverqueen.com και στο polishfoodrecipes.blogspot.com
Πηγή:
https://www.sintagespareas.gr/sintages/polonikoi-laxanontolmades-golabki.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου