
Περιγραφή
Ένα πρωτότυπο γλυκό, που μοιάζει με τάρτα ή πάστα φλώρα, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα: Η ζύμη τρίβεται στον τρίφτη!
Τι χρειαζόμαστε:
- 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 5 αβγά (χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
- 3/4 της κούπας ζάχαρη άχνη
- 1/2 κούπα ζάχαρη κανονική (κρυσταλλική)
- 1 βούτυρο σοφτ (250γρ.)
- 2-3 βανίλιες
- 3-4 κουταλιές κακάο
- 1 βαζάκι (350 γρ.) μαρμελάδα βύσσινο (ή όποια γεύση θέλετε)
Πώς το κάνουμε:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε το βούτυρο με την άχνη, τους κρόκους και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, όπως της τάρτας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες ίσου μεγέθους. Τη μία από αυτές τις μπάλες τη ζυμώνουμε με το κακάο, για να γίνει σοκολατένια. Τυλίγουμε την κάθε μπάλα σε διάφανη μεμβράνη (ή σε νάυλον σακουλίτσα) και βάζουμε στην κατάψυξη (ναι, στην κατάψυξη) για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξουν.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα μέτριο ταψάκι ή πυρέξ. Βγάζουμε τις μπάλες από την κατάψυξη και τρίβουμε μία από αυτές στο χοντρό τρίφτη. Στρώνουμε αυτές τις "νιφάδες" ζύμης στη λαδόκολλα και τις απλώνουμε με το χέρι μας να καλύψουν τον πάτο του ταψιού.
Αλείφουμε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα μας.
Τρίβουμε πάνω από τη μαρμελάδα τη δεύτερη μπαλίτσα ζύμης που έχουμε ετοιμάσει (τη σοκολατένια) να πάει παντού. (Φανταστείτε πως ρίχνετε χοντροτριμμένο τυρί σε πίτσα, κάπως έτσι).
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα και απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω από τίς νιφάδες της σοκολατένιας ζύμης.
Τέλος τρίβουμε την τρίτη μπάλα ζύμης πάνω από τη μαρέγκα.
Ψήνουμε στο φούρνο, με αέρα, στους 170 βαθμούς, 50-55 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά το πάνω μέρος.
Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η προσθήκη του κακάου στη ζύμη είναι προαιρετική. Δεν αλλάζει τίποτα στη γεύση ή στην εμφάνιση.
Αν δε σας αρέσει το βύσσινο, δοκιμάστε με άλλη μαρμελάδα, αλλά προτιμήστε κάποια με γλυκόξινη γεύση (π.χ. φράουλα, βατόμουρο) γιατί οι πολύ γλυκιές δεν του ταιριάζουν.
Η ονομασία του γλυκού είναι μάλλον αποθαρρυντική (πλέσνιακ στα πολωνέζικα θα πει μούχλα), αλλά η γεύση του θα σας αποζημιώσει. Εγώ λοιπόν, το λέω, όχι μού-χλα, αλλά μού-ρλια!
Πηγή:
https://www.sintagespareas.gr/sintages/plesniak3a-to-poloneziko-gliko.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου